Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novi ministar financija griješi, upravo je sada vrijeme za porez na nekretnine

Sindikat je uputio priopćenje za javnost povodom izjava novog ministra financija Marka Primorca o uvođenju poreza na nekretnine

Pozdravljamo stav novog ministra financija, Marka Primorca, o porezu na nekretnine. Smatramo da je porezna politika prema nekretninama u Hrvatskoj štetna jer potiče neodrživ rentijerski model rasta, pogoduje bogatima i onima koji imaju značajan višak nekretnina te produbljuje društvene nejednakosti i nepravde.

Stoga nam je drago čuti da novi ministar smatra kako je nužno oporezovati taj višak nekretnina, pravednije rasporediti porezno opterećenje i dodatno pomoći građanima s najnižim dohotcima. Držat ćemo ga za riječ.

Međutim, ministar je potpuno u krivu kada ističe da sada nikako nije vrijeme za porez na nekretnine. Ovakvom izjavom izlaže se opasnosti da ga svrstavaju na stranu onih kojima za takav porez nikad neće biti dobro vrijeme jer raspolažu velikim viškom istih, na stranu onih koji su rušili prijedlog bivšeg ministra Marića.

Nema nikakvog ekonomskog razloga zašto bi takav porez, za većinu građana nimalo različit od postojeće komunalne naknade, koji ozbiljno treba zahvatiti samo ekstra imućne, trenutno bio štetan za ekonomiju. Dapače, njegovim uvođenjem otvorila bi se mogućnost poreznog rasterećenja dohotka ili smanjenja regresivnih učinaka PDV-a.

Politički gledano, baš je sada vrijeme za porez na nekretnine. Relevantan dio građana ove zemlje već se nalazi u ozbiljnoj egzistencijalnoj situaciji. Nažalost, globalne okolnosti i trendovi kretanja inflacija i kamata mogli bi već krajem ove ili iduće godine dovesti do recesije i daljnjih problema za naše građane. Ako u ovom trenutku nije dobar politički trenutak za stvaranje pravednijih temelja redistribucije bogatstva u društvu, postavlja se pitanje kad će biti. Od novog ministra financija očekujemo da tu činjenicu prepozna.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Matija Kroflin,
pomoćnik glavnog tajnika, v. r.


Glavni tajnik Sindikata Vilim Ribić govorio je o uvođenju poreza na nekretnine u razgovoru za N1 televiziju 18. srpnja:

 


Ključne riječi:

Marko Primorac, nejednakost, porez na nekretnine

Vezane vijesti

Prednosti članstva