Foto: N1

N1, 5.3.2023. – U javnim službama ne smije biti plaće manje od minimalne

Glavni tajnik Sindikata u Dnevniku N1 je govorio o neprimjerenom sustavu plaća u javnim službama, novom zakonu o plaćama, potrebi općeg rasta plaća i pravednijem poreznom sustavu

6. ožujka 2023.

Iako je u prošlogodišnjim pregovorima sa sindikatima Vlada tvrdila da proračunska situacija nije povoljna za veći iskorak u podizanju plaća, dostupni podaci pokazuju kako će državni proračun za 2022. završiti u suficitu. Stoga ove godine fokus mora biti na značajnom rastu plaća, ne samo zaposlenima u javnim i državnim službama, već svima u zemlji, rekao je Matija Kroflin za N1.

Istaknuo je da trenutna situacija u javnim službama gdje mnogi zaposlenici primaju izvanredni dodatak na plaću kako bi se ona izjednačila s minimalnom plaćom predstavlja sramotu za Vladu RH kao najvećeg poslodavca u državi te govori kako sustav plaća zahtijeva bitne promjene. Uz rad na povećanju plaća, fokus sindikata javnih službi bit će i na zakonu o plaćama koji je trenutno u pripremi, a mogao bi imati značajne efekte na poziciju svih zaposlenika.

Za više informacija pogledajte snimku gostovanja (nastup Matije Kroflina dostupan je od vremenske oznake 13:28):

 


Ključne riječi:

inflacija, N1, porez na nekretnine, rast plaća

Vezane vijesti

Prednosti članstva