Foto: N1

“Potrebna nam je pravednija raspodjela tereta inflacije”

N1, 13.3.2023. – Matija Kroflin je u Newsroomu komentirao nove mjere Vlade predstavljene na Gospodarsko-socijalnom vijeću, s posebnim naglaskom na rast plaća

14. ožujka 2023.

Na pitanje o tome je li Vlada spremna razgovarati o poreznoj reformi u ovom mandatu, Kroflin odgovara: “Bojim se da za šire razmjere podešavanja poreznog sustava premijer nije zainteresiran, što ne znači da neće biti, jer je to zaista nužno. Naš porezni sustav je relativno primitivan, isključivo je orijentiran na PDV. Porez na imovinu, pa čak i porez na dohodak u Hrvatskoj su poprilično nefunkcionalni. Treba napraviti ozbiljne zahvate u porezni sustav”.

“Što se tiče pitanja plaća, govoriti o nošenju građana s porastom cijena, a bez pitanja rasta plaća mirovina i slično, nije moguće. Danas je predstavljen novi paket mjera koji produljava neke postojeće mjere, neke reformira. Zaista protiv toga nije bilo disonantnih tonova. Međutim, na dnevni red smo stavili pitanje plaća kojeg u ovom paketu nema. Vlada može utjecati na plaće na više načina: jedan je ovakvim paketom pomoći gospodarstvu, kroz činjenicu da je Vlada pojedinačno najveći poslodavac u ovoj zemlji kroz plaće svojih zaposlenika. Treći način je kroz porezni sustav, odnosno porez na dohodak”, kaže tajnik NSZVO-a.

Komentirao je i oporezivanje apartmana: “Ovo što HUP predlaže u smislu oporezivanja apartmana je nešto s čime bih se ja složio. S druge strane, “porez na ekstradobit je jedna izvanredna situacija koja nije sustavna i ne može doprinijeti stabilnosti poreznog sustava. Ne bih to povezivao s ovim oporezivanjem dohotka”.

Na pitanje o tome jesu li odluke o promjenama u porezima politički oportune s obzirom na izbore 2024., kao i jesu li porezne reforme najbolja borba protiv inflacije, Kroflin kaže: “To ne znači da ovo nije dobar trenutak – ja mislim da je, i za pravednije kreiranje oporezivanja dohotka i uvođenje poreza na nekretnine, i za porez na nasljedstvo i cjeloživotno darovanje… svi ti porezi ne štete ekonomskoj aktivnosti, a mogu doprinositi smanjenju nejednakosti i razvoju određene doze društvene pravednosti. Kad ćete, ako ne u trenutku krize, krenuti u to da teret snošenja šokova u većoj mjeri pada na bogatije nego siromašnije. Inflacijsku krizu su primarno platili oni najsiromašniji kroz PDV, a PDV je najregresivniji porez koji najviše udara socijalno najugroženije”.

Govorio je o danas predstavljenim mjerama Vlade: “Paket koji je Vlada danas predstavila se trudi ciljati različite skupine. Što se tiče imovinskog cenzusa, i pregleda što se zapravo u ekonomiji događa – Hrvatska je tu jako loša. Za porezni sustav, imovinski cenzus nije toliko bitan. On je bitniji kad želite poslati pomoć nekom konkretnom pojedincu. Vi znate koliku netko ima plaću i dohodak od najma, ali svjestan sam toga da postoje rupe u zakonu i kršenja zakona koje neki koriste. Kapaciteti Državnog inspektorata su apsolutno neadekvatni da bi mogli kontrolirati i prevenirati zlouporabe”.

Kad je riječ o novom zakonu o plaćama, Kroflin kaže kako su potrebne “motivacijske silnice za efiksnije i bolje upravljanje ljudima, za privlačenje i zadržavanje deficitarnih radnih mjesta – zašto ne uvesti dodatak za deficitarno radno mjesto. S postojećim koeficijentima nemoguće je zaposliti informatičara na nekom fakultetu ili školi”.


Ključne riječi:

N1, porez na nekretnine, porezni sustav, povećanje plaća, rast plaća

Vezane vijesti

Prednosti članstva