Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Podizanje plaća zadiranjem u mirovinski sustav ne može proći “ispod žita”

Glavni tajnik Sindikata na konferenciji za medije je komentirao najavljene izmjene poreznog sustava, a osvrnuo se i na aktualne pregovore o plaćama te novi zakon o plaćama u javnim službama

Matija Kroflin je pozdravio najavu povećanja plaća građanima kroz izmjene poreznog sustava, ali i upozorio da smanjenje mirovinskog doprinosa koje je predložio ministar Primorac predstavlja drastično zadiranje u postojeći model mirovinskog osiguranja i općenito u sustav socijalne države, a prezentira se kao nekakvo tehničko pitanje. Takva intervencija u plaće može imati vrlo negativne efekte na održivost mirovinskog sustava, kao i na dinamiku najnižih plaća na tržištu rada. Ona može poticati sivu ekonomiju i predstavlja državnu subvenciju troškova rada poslodavcima koji isplaćuju najniže plaće. Ovako ozbiljni zahvati ne mogu se kreirati bez detaljnih konzultacija i razgovora sa socijalnim partnerima.

Sindikat već dugo poziva na povećanje plaća te smatra kako je efikasan način za to izuzimanje olakšica za djecu iz poreznog sustava (što bi znatno pomoglo obiteljima s nižim primanjima i većim brojem djece, koja ionako ne plaćaju porez na dohodak) te uvođenje progresivnijeg sustava oporezivanja plaća s više stopa, istaknuo je Kroflin.

Porezni sustav trebao bi biti pravedniji i efikasniji. Ovo se može postići kroz oporezivanje rentnih dohodaka, sintetičko oporezivanje svih dohodaka te uvođenje poreza na nekretnine.

Iako je Vlada prošle godine imala neke dobre poteze koje smo i javno pozdravili, poput subvencija građanima i poduzećima, kad govorimo o povećanju plaća građanima Vlada je podbacila, a posebno je zakazala kao poslodavac, naglasio je Kroflin.

Ni u ovogodišnjim pregovorima za izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora situacija se nije promijenila; ono što su vladini pregovarači ponudili sindikatima po pitanju povećanja materijalnih prava te razlikovanju tih materijalnih prava kod članova i nečlanova sindikata je sramotno. O osnovici Vlada ne želi ni pregovarati. Prihvaćanje ovakvog stava dovelo bi do daljnjeg pada realnih plaća naših članova u 2023. godini nakon što smo već imali značajan pad u 2022., stoga će Sindikat znanosti nastojati da se u što kraćem roku otvori i pitanje povećanja osnovice, zaključio je Kroflin.

Na kraju se osvrnuo i na novi Zakon o plaćama koji je gotovo u finalnoj fazi, ali koji je toliko nedorečen po pitanju toga kako će urediti sustav jednom kad stupi na snagu, da bi sindikatima mogao predstavljati veliki problem. Pritom je najveća nepoznanica kako će se regulirati postojeće nejednakosti u visini plaća za istovrsna radna mjesta u različitim sustavima, a što nikako ne bi smjelo rezultirati umanjenjem plaće bilo kome.


Ključne riječi:

porez na nekretnine, porezna reforma, povećanje plaća, pregovori za TKU

Vezane vijesti

Prednosti članstva