Informacije i materijali s 8. Sabora Sindikata znanosti

U subotu, 31. svibnja 2014. održan je 8. Sabor Sindikata znanosti. U okviru ove vijesti možete pronaći linkove s dodatnim informacijama i raznim materijalima usvojenima na Saboru.

U subotu, 31. svibnja 2014. održan je 8. Sabor Sindikata znanosti. U okviru ove vijesti možete pronaći linkove s dodatnim informacijama i raznim materijalima usvojenima na Saboru.

Ovaj, osmi po redu redovni Sabor održan je u zajedničkoj Velikoj predavaonici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u kojoj se okupilo tristotinjak zastupnika Sabora i počasnih gostiju. Na početku Sabora održana je minuta šutnje u počast zaslužnim sindikalnim aktivistima koji su preminuli unutar protekle četiri godine. To su prof. dr. sc. Josip Butorac (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb), prof. dr. sc. Mladen Rogina (PMF – Matematički odjel. Zagreb), Blaženka Remeta (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb) i Roko Grubić (Studentski centar, Split).

U jutarnjem dijelu programa predstavljen je konačni izvještaj o ishodu izgradnje poslovnog objekta Sindikata, zatim Pregled aktivnosti Sindikata između 7. i 8. Sabora te izvještaj o društvenom okruženju i smjernice za naredno razdoblje. Kao uvod u ovaj zadnji izvještaj svima u dvorani prikazan je kratki video isječak o nejednakoj raspodjeli bogatstva u Americi. U nastavku je zastupnicima i gostima prezentiran Nacrt politike u znanosti i visokom obrazovanju te dodatne rezolucije, nakon čega su se pojedini gosti obratili auditoriju. Prvi put u povijesti Sindikata na Sabor namjerno nismo pozvali nikoga iz izvršne vlasti, jer uslijed dosadašnjeg djelovanja u pravcu razbijanja socijalnog partnerstva i socijalne države nisu zaslužili poziv. Zapažene nastupe imali su prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, predsjednik stranke Novi val, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i član našeg Sindikata, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Linda Rossini Gajšak, potpredsjednica HSLS-a.

U popodnevnim satima raspravljalo se o točkama prezentiranima ujutro, nakon čega su održani izbori za viša tijela (Veliko vijeće, Časni sud i Nadzorno vijeće) te za predsjednika Sindikata. Usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Statuta, kao i glavni dokumenti Sabora (politika u znanosti i visokom obrazovanju, rezolucije, izvještaji o djelovanju).

Na kraju svega je organiziran odlazak u obilazak nove poslovne zgrade Sindikata gdje je zahvaljujući sponzorima održana mala tombola i gdje je izborna komisija objavila rezultate izbora. Za novog predsjednika Sindikata znanosti izabran je prof. dr. sc. Igor Radeka sa Sveučilišta u Zadru.

 


Ključne riječi:

Sabor Sindikata

Prednosti članstva