Postupak ministrice potvrđuje stavove Sindikata o nezakonitostima na Hrvatskim studijima

Sindikat znanosti reagirao je priopćenjem na dopis ministrice Divjak kojim od Agencije za znanost i visoko obrazovanje traži ponovno razmatranje i nadopunu najnovije akreditacijske preporuke u postupku reakreditacije Hrvatskih studija

Sindikat znanosti reagirao je priopćenjem na dopis ministrice Divjak kojim od Agencije za znanost i visoko obrazovanje traži ponovno razmatranje i nadopunu najnovije akreditacijske preporuke u postupku reakreditacije Hrvatskih studija.

AŽURIRANO 11. 6. 2018.: Sindikat znanosti objavio je Ispravak priopćenja od 6. lipnja 2018. u kojem se ispravljaju netočne informacije objavljene u ovom priopćenju. Izvorni tekst priopćenja slijedi u nastavku:

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Jučer je objavljeno da ministrica Divjak nije prihvatila akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) vezano za Hrvatske studije. Agencija u preporuci konstatira da su otklonjeni nedostaci uočeni u postupku reakreditacije, koji je proveden 2014. godine, te da više nema prepreka da Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) izda dopusnicu za nastavak rada Hrvatskih studija.

Agencija je takvu preporuku izdala unatoč činjenici da pitanje pravnog statusa Hrvatskih studija unutar Sveučilišta u Zagrebu još uvijek nije zakonito riješeno. Baš je pitanje tadašnjeg pravnog statusa bio jedan od ključnih nedostataka koji je sama Agencija istaknula u postupku reakreditacije 2014. godine.

Prošle godine je uslijedio preustroj Hrvatskih studija iz centra u odjel protivno članku 64. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, dakle nezakonito. Proizlazi da Agencija više nema nikakvih teškoća izdati preporuku da se djelatnosti znanosti i visokog obrazovanja nastavljaju obavljati u nezakonito ustrojenoj sastavnici sveučilišta. Naime, u svojoj najnovijoj preporuci, Agencija je zauzela stav da ona nije nadležna razmatrati zakonitost pravnog statusa i položaja Hrvatskih studija, što je dijametralno suprotno stajalištu zauzetom 2014. godine kada je Agencija sama upozorila na neadekvatni pravni status Hrvatskih studija unutar Sveučilišta.

S obzirom na navedeno, dopis ministrice Divjak kojim od Agencije traži ponovno razmatranje i nadopunu najnovije akreditacijske preporuke u postupku reakreditacije Hrvatskih studija vidimo kao nužno inzistiranje na zakonitosti te dosljednosti i odgovornosti u postupanju Agencije.

Sve to potvrđuje da je Sindikat znanosti s pravom upozoravao javnost na nečuveno kršenje zakonitosti od strane Sveučilišta u Zagrebu, a na štetu prava nastavnika i studenata Hrvatskih studija. Zbog našeg zauzimanja oko poštivanja zakonitosti na Hrvatskim studijima, Sindikat je nedavno na općinskom radnom sudu nepravomoćno kažnjen obvezom naknade štete od 26 tisuća kuna Sveučilištu u Zagrebu, koje nas je tužilo. Iako se radi o nepravomoćnoj presudi rektor se usudio istu komentirati i nad njom likovati pri čemu mu je javna televizija otvorila široki prostor za laži koje je pri tom izgovorio. Rektor je mrtav hladan obmanuo javnost da je Sindikat kažnjen jer nije obustavio štrajk nakon presude Vrhovnog suda. Istina je, međutim, da je Sindikat kažnjen zato što je „uvrijedio“ sveučilište jer je tvrdio da su Hrvatski studiji konstituirani nezakonito.

Očekujemo od Borasa da sada tuži Ministarstvo za uvredu, jer i ono tvrdi isto. Sindikat je kažnjen za izrečenu istinu što upućuje na krugove utjecaja koji se protežu od politike, sveučilišta, dijela medija do sudova.

Razlozi donošenja pozitivne akreditacijske preporuke u okolnostima kad za to objektivno nisu ispunjene elementarne pravne pretpostavke nije teško naslutiti. Oni leže u jednostavnoj činjenici da je većina institucija u našoj zemlji, pa tako i AZVO, blokirana u svom radu uslijed pritisaka različitih umreženih skupina koje svoje osobne i partikularne interese ostvaruju prikazujući ih kao društveno važne i korisne inicijative.

Ponovno upozoravamo javnost na činjenicu da u ovome trenutku Hrvatski studiji kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu obavljaju znanstveni i nastavni rad bez dopusnice, slijedom čega su sukladno važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u prekršaju za koji im se može izreći sankcija u iznosu do 100.000,00 kuna, te bi dosljedna primjena Zakona o osiguranju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju u ovom trenutku značila njihovo zatvaranje. Najodgovornije osobe za takvo ugrožavanje institucije, studenata i nastavnika su rektor Boras i prorektor Čović, koji međutim opetovano ovo porazno stanje u koje su doveli Hrvatske studije predstavljaju kao svoj veliki uspjeh.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, Sindikat nema iluzija o tome da će jedna opravdana intervencija aktualne ministrice osvijestiti Agenciju ili Sveučilište ili sutkinju radnog suda da je zakonito postupanje imperativ civilizirane zajednice i da vilajetsko-ortačka poznanstva ne smiju biti iznad zakonitosti.

Ne treba se iznenaditi ako vrlo brzo od Sveučilišta u Zagrebu i ortačkog dijela akademske zajednice postupak ministrice umjesto opravdanog inzistiranja na zakonitosti rada jedne važne institucije u sustavu znanosti i visokog obrazovanja bude okarakteriziran kao njen inat rektoru Borasu ili napad na autonomiju sveučilišta, jer autonomiju očito ugrožavaju svi koji traže zakonito postupanje na sveučilištu.

U Zagrebu, 6. lipnja 2018. godine

Vilim Ribić,
predsjednik Velikog vijeća

 

 

 

 

 

 


Ključne riječi:

AZVO, Blaženka Divjak, Hrvatski studiji, preporuka, reakreditacija

Vezane vijesti

Prednosti članstva