Foto: Igor Soban/PIXSELL

Tko je odgovoran za situaciju na Hrvatskim studijima?

Sindikat znanosti je uputio priopćenje za javnost povodom objave poražavajućeg nalaza upravnog nadzora nad Fakultetom hrvatskih studija koji je s velikim zakašnjenjem provelo Ministarstvo znanosti

28. studenoga 2022.

Prije nekoliko dana objavljen je nalaz upravnog nadzora nad Fakultetom hrvatskih studija. Isti govori o nezakonitom zapošljavanju, upotrebi školarina za isplate nezakonitih dodataka na plaću, izvođenju studija bez pravnog temelja, bizarnim aktima, itd. Sve to potvrđuje skandalozan način upravljanja Sveučilištem u Zagrebu u proteklom razdoblju, ali i nefunkcionalno djelovanje Senata te politikantski pristup Ministarstva koje je reagiralo onda kada mu je odgovaralo, a ne kada je saznalo za probleme.

Sindikat o katastrofalnom djelovanju bivšeg prorektora Čovića na Fakultetu hrvatskih studija govori već godinama. Upravni nadzor nad tom ustanovom zatražili smo još u veljači 2017. Iako je Ministarstvo bilo dužno postupiti po tom zahtjevu, oglušilo se i tada nije poduzelo ništa. Organizirali smo niz konferencija za medije, pisali priopćenja, pravna mišljenja, upoznavali javnost s problemima, a kada smo shvatili da nema drugog načina za zaštitu ustanove i prava njenih zaposlenika 2017. smo organizirali i štrajk. U svemu tome, ostali smo usamljeni!

Ministarstvo je reagiralo tek sada, s gotovo šest godina zakašnjenja, kada je Fakultet hrvatskih studija kadrovski devastiran, kada je već davno ugašen najbolji studij filozofije na Sveučilištu, a najbolji znanstvenici s te ustanove potjerani da bi nezakonito bili zaposleni istomišljenici prorektora Čovića i rektora Borasa. Svih ovih šest godina tom je ustanovom bivša Uprava Sveučilišta u Zagrebu upravljala nevjerojatnom bahatošću, donoseći brojne eklatantno nezakonite i po kvalitetu ustanove loše odluke. Sve to Ministarstvo je promatralo i do sada nije činilo ništa, time neizravno podupirući takvo ponašanje. Istovremeno, Senat Sveučilišta u Zagrebu, koji predstavlja akademsku zajednicu našeg najvećeg Sveučilišta, bespogovorno je potvrđivao takve nezakonite i štetne odluke, uz čast tek rijetkim principijelnim pojedincima unutar tog tijela.

Uloga Ministarstva je da vodi brigu o adekvatnom upravljanju sustavom i kontrolira na koji se način koriste javna sredstva. Autonomija sveučilišta tome nije brana, niti to može biti, ali je bila odlično pokriće za nedjelovanje. Upravni nadzor bilo je moguće obaviti i Ministarstvo ga je svakako trebalo obaviti već davno, ali za to nije bilo političke volje. Čak i sada, kada su glavni akteri ostali bez formalnih pozicija moći, upravni je nadzor proveden parcijalno i ne zahvaća najkritičnije razdoblje upravljanja tom ustanovom.

Neprincipijelno i kalkulantsko djelovanje Ministarstva još je vidljivije po pitanju dugogodišnjeg upozoravanja Sindikata na nevjerojatne nepravilnosti na Hrvatskom veterinarskom institutu. U tom slučaju, Sindikat je zatražio upravni nadzor u srpnju 2017., a nalaze je dobio u svibnju 2021. Nadzor se nije bavio ključnim problemima na toj ustanovi i do danas nije doveo do pomaka u upravljanju Institutom. Nitko od aktera na toj ustanovi nije odgovarao za nezakonitosti i malverzacije. Ostaje za vidjeti hoće li takav rasplet situacije biti i s ovim upravnim nadzorom i hoće li itko odgovarati za štetu koja je učinjena Hrvatskim studijima, ali i cijelom Sveučilištu.

Vjerujemo da s novim rektorom dolazi i novi način upravljanja, a prvi lakmus papir za Hrvatske studije bit će odabir novog dekana. Jedna od kandidatkinja za dekanicu je bivša desna ruka prorektora Čovića i osnivačica njegovog „žutog“ sindikata. Odabir takve osobe na čelo Hrvatskih studija pokazao bi da na toj ustanovi, nažalost, više ne postoji kritična masa ljudi koja želi i može generirati pozitivne promjene. Ako bude tako, svi se trebamo pitati tko je za to (najviše) odgovoran!

U Zagrebu 27. studenog 2022. godine,

dr. sc. Tvrtko Smital,
predsjednik Sindikata, v. r.

izv. prof. dr. sc. Predrag Marković,
predsjednik Velikog vijeća, v. r.

Matija Kroflin,
pomoćnik glavnog tajnika, v. r.

 

Za više informacija o problematici Hrvatskih studija, pročitajte opsežniji tekst: Da se na vrijeme reagiralo, Hrvatski studiji bi danas funkcionirali unutar zakonskog okvira


Ključne riječi:

Hrvatski studiji, nezakonite odluke, upravni nadzor

Vezane vijesti

Prednosti članstva