Foto: Sabor TV

Boras izbjegao pojavljivanje pred Odborom za obrazovanje Hrvatskog sabora, osnivača Sveučilišta

Pogledajte snimku sjednice koja je za temu imala aktualno stanje na Sveučilištu u Zagrebu, a na kojoj se osim rektora predmetnog Sveučilišta nije se pojavio ni predsjednik Savjeta Sveučilišta Luka Burilović

U utorak, 4. svibnja sastao se Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu kako bi na tematskoj sjednici raspravljao o zabrinjavajućem stanju na najvećem hrvatskom sveučilištu. Nakon rasprave kojom je dominirao izrazito kritički stav prema potezima i ponašanju aktualne Uprave  Sveučilišta u Zagrebu, Odbor je donio nekoliko prevažnih zaključaka, od kojih se ističe preporuka Ministarstvu znanosti i obrazovanja da izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju na sustavan način uredi područje upravnog nadzora nad zakonitošću rada visokih učilišta i drugih znanstvenih institucija.

Sjednici su, osim stalnih članova Odbora, prisustvovali i resorni ministar Radovan Fuchs u pratnji državnog tajnika Ivice Šuška, kao i predstavnici našeg Sindikata, predsjednica Velikog vijeća Vesnica Garašić te predsjednik Sindikata Petar Pervan. Međutim, glavnog i odgovornog za stanje na Sveučilištu  – rektora Damira Borasa – na sjednici nije bilo. Ovakav potez protumačen je od pojedinih članova Odbora kao velika sramota i izraz nepoštovanja prema Saboru kao de facto osnivaču Sveučilišta. Na sjednici nije bilo ni predsjednika Sveučilišnog Savjeta Luke Burilovića, pa je umjesto njega o pogledima i stajalištima Savjeta o ovoj temi govorila potpredsjednica Sveučilišnog savjeta, akademkinja Milena Žic Fuchs, koja je naglasila potrebu vezanja odgovornosti uz sveučilišnu autonomiju.

Naši predstavnici iskoristili su raspoloživo vrijeme kako bi istaknuli cijeli niz problema s kojima se zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu suočavaju pod aktualnom Upravom, zbog čega je Sindikat višekratno bio primoran reagirati, i pozvali na žurno rješavanje ove neodržive situacije.

Izlaganje prof. Vesnice Garašić možete pogledati od vremenske oznake 52:45, a nastup prof. Petra Pervana od vremenske oznake 01:03:50.

Ističemo i uvodno izlaganje akademkinje Milene Žic Fuchs koje počinje od vremenske oznake 45:00.


Ključne riječi:

autonomija sveučilišta, Damir Boras, Odbor za obrazovanje, Sveučilište u Zagrebu

Vezane vijesti

Prednosti članstva