Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vresnik prozvao Sindikat zbog Borasa; Jutarnji odbio objaviti odgovor

U višekratnim odbijanjima objave našeg odgovora iščitavamo potpuno neprihvatljivu cenzuru uredništva pod izlikom pozivanja na odredbe Zakona o medijima

31. listopada u Jutarnjem listu je objavljen tekst Viktora Vresnika pod naslovom “Misle li sveučilišni profesori da uistinu vrijede više od zdravstvenih radnika?” u kojem je autor, komentiravši ishod pregovora o povećanju osnovice za plaće u javnim službama, direktno prozvao Sindikat znanosti u kontekstu nedjelovanja pri reizboru Damira Borasa za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Sindikat je glavnom uredniku Jutarnjeg lista 4. studenog uputio zahtjev za objavu odgovora, međutim nakon 5 dana stigao je dopis glavnog urednika da odgovor nije moguće objaviti jer ne udovoljava odredbama Zakona o medijima.

Pregledavši konkretne prigovore na naš odgovor, a koji se tiču primarno uklanjanja gotovo svih referenci na Viktora Vresnika kao autora originalnog članka, odlučili smo udovoljiti zahtjevima glavnog urednika te smo tako prilagođeni tekst 10. studenog ponovno poslali u redakciju Jutarnjeg. Na odgovor smo čekali punih 12 dana, a kad je napokon stigao, ponovno je bio negativan, referirajući se na potpuno druge dijelove teksta u kojima se spominje sada već bivši rektor Boras (inače član Izdavačkog savjeta Jutarnjeg lista).

Pritom su navodno sporni dijelovi koje bi ponovno trebalo ukloniti bazične činjenice (razlozi zašto je Sindikat Borasa izbacio iz članstva kao i Odluka o promjeni statusa Hrvatskih studija iz centra u odjel koju je Boras potpisao). Smatramo kako je riječ o neprihvatljivoj cenzuri uredništva pod izlikom pozivanja na odredbe Zakona o medijima.

Neobjavljeni odgovor Sindikata možete pročitati u nastavku:


JUTARNJI LIST
Koranska 2, Zagreb

Glavni urednik
Goran Ogurlić

U Zagrebu, 10. studenog 2022.

Predmet: Zahtjev za odgovor na objavljenu informaciju

Poštovani g. Ogurlić,

sukladno čl. 56. i 57. Zakona o medijima, zahtijevamo objavljivanje odgovora na tekst Viktora Vresnika naslovljen „Misle li sveučilišni profesori da uistinu vrijede više od zdravstvenih radnika?“ od 31. listopada. Budući da je predmetni tekst objavljen i u tiskanom i u web izdanju Jutarnjeg lista, molimo da se sljedeći odgovor također objavi u oba medija, u najkraćem mogućem roku:

U Jutarnjem listu 31. listopada 2022. objavljen je komentar Viktora Vresnika pod nazivom „Misle li sveučilišni profesori da uistinu vrijede više od zdravstvenih radnika?“ Sadržaj teksta u kojem se spominje Sindikat znanosti kao jedini reprezentativni sindikat u RH koji zastupa sveučilišne profesore poziva na jasan i nedvosmislen odgovor Sindikata.

Kao odgovor na pitanje g. Vresnika o tome gdje je bio Sindikat kada se produljivao mandat rektoru Borasu, želimo istaknuti sljedeće:

  • Sindikat je još 2017. godine organizirao štrajk na Hrvatskim studijima zbog odluka rektora Borasa koje su dovele do eklatantnog narušavanja akademskih prava i sloboda te posljedičnog egzodusa vrhunskih znanstvenika s te institucije;
  • Sindikat je višekratno javno govorio o gušenju demokratske rasprave na Senatu Sveučilišta, borio se protiv oktroirane uprave Filozofskog fakulteta u Zagrebu, štitio članove, ali i nečlanove koji su nastradali jer su se usudili reći da stvari na Sveučilištu ne funkcioniraju dobro;
  • Sindikat je zbog grubog kršenja akademskih prava i sloboda rektora Borasa i prorektora Šimpragu izbacio iz članstva;
  • Sindikat i njegovi čelnici morali su na sudu braniti svoje postupke zbog jasnog i principijelnog komuniciranja istine o zlouporabi sveučilišne autonomije i degradiranju akademskih i demokratskih standarada na Sveučilištu u Zagrebu.

Sindikat je o svemu tome javno govorio, organizirao konferencije za medije, slao priopćenja, a u velikoj mjeri sva ta događanja popratio je i Jutarnji list. Svi članovi, ali i nečlanovi Sindikata zaposleni u sustavu jako dobro znaju gdje je Sindikat bio i što je radio po pitanju situacije na Sveučilištu u Zagrebu.

Dodatno, Sindikat ne misli da sveučilišni profesori vrijede više od zdravstvenih radnika. Sindikat smatra da rad svih zaposlenih u javnim službama treba vrijediti više. Javne službe okosnica su svakog društva, a politika plaća spram zaposlenika u tim službama godinama je zanemarivana i neadekvatno vođena. Zadaća je Sindikata na takve stvari ukazivati. Sve aktivnosti Sindikata tijekom pregovora, pa i odbijanje ponude Vlade, za cilj imaju ostvarivanje boljeg položaja svih zaposlenika u javnim službama, a ne samo onih u znanosti i visokom obrazovanju.

I na kraju, matematika naših zahtjeva sasvim je jasna i višekratno objašnjavana, ne samo predstavnicima Vlade i našim članovima, već i javnosti. Inflacija će ove godine prosječno rasti cca 11 posto u odnosu na prošlu godinu, plaće drugih u zemlji (prosjek svih drugih NKD djelatnosti kada se iz njih izuzmu zaposleni u javnim i državnim službama) isto toliko. S druge strane, osnovica u javnim službama nije rasla do lipnja. U tom je mjesecu porasla 4 posto, a ovog mjeseca porast će dodatnih 6 posto. Kada se to uprosječi, na mjesečnoj razini osnovica u javnim službama ove će godine porasti prosječno tek 4 posto u odnosu na 2021. godinu. Plaće u javnim službama realno padaju, ove godine snažno, bitno snažnije nego u ostalim djelatnostima u zemlji, a bez adekvatnih reakcija sindikata to bi se moglo ponoviti i iduće godine.

Dvadeset i osam članova akademske zajednice, koji čine Veliko vijeće Sindikata, jako dobro razumiju navedenu matematiku kao i svoj položaj u ovom društvu. I zato su jednoglasno donijeli odluku o odbijanju ponude Vlade.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Matija Kroflin,
pomoćnik glavnog tajnika


Ključne riječi:

cenzura, Damir Boras, jutarnji list

Vezane vijesti

Prednosti članstva