Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U demokratskim društvima političari ne smiju utjecati na studijske programe

Zabrinjavajuće je potpuno nepoznavanje funkcioniranja sustava visokog obrazovanja od strane pojedinih političara. To što se oni ne slažu sa sadržajem nekog studijskog programa ne daje im za pravo da odlučuju o njegovoj opravdanosti

Kao organizacija koja okuplja i predstavlja akademsku zajednicu u Republici Hrvatskoj, dužni smo reagirati na recentne izjave pojedinih političkih predstavnika desnog spektra oko novog studijskog programa Filozofskog fakulteta Rodni studiji.

Ne ulazeći u sam sadržaj tog studijskog programa, zabrinjavajuće je potpuno nepoznavanje funkcioniranja sustava visokog obrazovanja koje navedeni političari iskazuju. Naime, njihove izjave predstavljaju u demokratskom društvu neprihvatljiv napad na samu suštinu sveučilišne autonomije – akademska prava i slobode.

Akademska prava i slobode jedne su od temeljnih demokratskih i civilizacijskih stečevina koje uključuju pravo da se na visokim učilištima slobodno istražuje i poučava. Ustav RH ih jamči, a Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti ističe: „Autonomija sveučilišta predstavlja institucionalni okvir čija je svrha zaštita akademskih prava i sloboda članova akademske zajednice te intelektualne neovisnosti sveučilišta od svakog političkog pritiska i ekonomske moći.“

Činjenica da država javnim novcem financira rad sveučilišta nikako joj ne omogućuje da arbitrira u sadržaj znanstvenih istraživanja ili nastavnih programa niti da samovoljno i paušalno prosuđuje kakva je znanost prikladna za financiranje, a kakva ne. Za to postoje uhodani mehanizmi i stručna tijela koja o tome odlučuju. Studijskom programu koji je prošao sve propisane verifikacijske procedure na matičnoj ustanovi i Sveučilištu sudbinu zasigurno ne smiju određivati političari. To što se oni ne slažu sa sadržajem nekog studijskog programa ne daje im za pravo da odlučuju o njegovoj opravdanosti.

Bilo bi izrazito pogubno kada bi takvim pritiscima podlegla Agencija za znanost i visoko obrazovanje koja je posljednja stepenica u odobravanju navedenog studijskog programa. U tom kontekstu zabrinjavajuća je i izjava ministra Fuchsa dana jednom dnevnom listu o tome kako će Rodni studiji dobiti „zeleno svjetlo“ ako su u skladu s interpretativnom izjavom Istanbulske konvencije.

Rasplet ovog pitanja bit će dobar lakmus papir za to što nas očekuje iduće četiri godine. Hoćemo li svjedočiti valu napada na sveučilište do mjere da o studijskim programima odluke donose političari ili ćemo kao društvo uspjeti obraniti temeljna načela i procedure, od kojih su neka razvijana i prisutna već stoljećima?

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

prof. dr. sc. Predrag Marković,
predsjednik Velikog vijeća, v. r.

Matija Kroflin,
glavni tajnik, v. r.

Priopćenje je preneseno i od strane medija:

HRT

Nacional

Dnevnik.hr

Srednja.hr

Prigorski.hr

Direktno.hr


Ključne riječi:

autonomija sveučilišta, Rodni studiji, Rodni studiji na FFZG-u, Sveučilište u Zagrebu uvodi Rodne studije

Vezane vijesti

Prednosti članstva