Matija Habljak/PIXSELL

Bagić: Vlada šalje poruku da je odustala od reforme

HR Dnevni ritam, 20.2.2024. – Cilj reforme nije da rastu plaće, one bi rasle i bez ove reforme još krajem prošle godine. Cilj je da se kvalitetno urede međuodnosi radnih mjesta u sustavu i u odnosu na druge sustave u javnim službama

21. veljače 2024.

Dragan Bagić, član Malog vijeća Sindikata gostovao je u Dnevnom ritmu, emisiji Hrvatskog radija u utorak, 20. veljače 2024. godine nakon što je Sindikat ispred Ministarstva znanosti održao konferenciju za medije.

Sindikat nije službeno pozvan na sastanak s ministrom, iako njegov savjetnik u medijima ističe kako smo bili slobodni ući u zgradu.

“Ovo je država, radi se o ozbiljnim institucijama, mi cijenimo instituciju i ministra i ministarstvo i ne mislimo da se na sastanak dolazi tako da se ušeta, dođe na vrata ministru, banete mu u kancelariju. Proces se mora odraditi na profesionalan i strukturiran način. Moramo čuvati dignitet naših institucija, socijalnih partnera”, kaže Bagić.

Podsjetio je i da se reforma plaća provodi kako bi se uredili međuodnosi u resorima, ali i među resorima. Plaća bi rasla i bez reforme, kroz osnovicu i to znatno. Sindikati su u pregovorima pristali na to da Vlada veći dio povećanja ugradi u novi sustav plaća kako bi imala veći manevarski prostor za fino podešavanje koeficijenata.

Osvrnuo se i na degradaciju sustava pa istaknuo da je prosječna plaća u RH prošle godine rasla 13 posto dok je njegova plaća, plaća redovnog profesora rasla tek sedam posto. U odnosu na prosječne plaće u RH, ona je degradirana.

“Relativni odnosi plaća su jako važni jer je to cilj reforme. Vlada cijelo vrijeme šalje poruku da je odustala od reforme, od njenog cilja i svrhe, a to je da na adekvatan način uredi međuodnose radnih mjesta i međuodnose plaća”, tvrdi.

Puno je nelogičnosti u vladinoj reformi koji smo podržali jer je potrebna, ali taj proces, zbog brzine, izbora, potrebe da se završi čim prije, nije napravljen kako treba. Mi smo pokušali pomoći da se završi kako treba.


Ključne riječi:

Dragan Bagić, Hrvatski radio, prosvjed, uredba o koeficijentima

Vezane vijesti

Prednosti članstva