Foto: NSZVO

Ministarstvo 12 dana šuti! Gdje su odgovori na naše zahtjeve?

Ako u idućih nekoliko dana ne dođe do ozbiljnog pomaka u u prijedlogu koeficijenata za znanost i visoko obrazovanje, morat ćemo reagirati snažnije no ikad, rečeno je na konferenciji za medije Sindikata koju su podržali SSSH i NHS

Sindikat znanosti u utorak je održao konferenciju za medije ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja. Punih 12 dana nakon što smo dostavili iscrpno mišljenje na Uredbu o koeficijentima, od resornog ministra nismo čuli očitovanje ni na jedan od naših zahtjeva.

‘Ako nas Ministarstvo nastavi ignorirati, reagirat ćemo puno snažnije’

“Ignoriranje je najgora poruka, zato smo danas ovdje. Mi smo zakinuti u odnosu na druge javne službe, i ako se to sada zacementira, tako će ostati dugi niz godina”, kazao je Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća.

Posljednjih dana Vlada nam je poslala poruku što je za njih socijalni dijalog. To je situacija u kojoj oni govore i hvale se, a sindikati šute. Ako netko istakne određeni problem, osudi se braniti interese svojih članova, on postoje nepodoban i s njim se više ne razgovara. To je potpuno neprihvatljiv stav kojeg si premijer ne bi smio dopustiti.

“Umjesto konkretnih odgovora na nepravde i nelogičnosti u Uredbi, iz Ministarstva znanosti izlaze budalaštine o politikanstvu kojim se tobože bavi Sindikat znanosti. Umjesto toga očekujemo da nam pokažu što su osigurali za znanost i visoko obrazovanje, koji je njihov stav o našim zahtjevima. Jedino nas to interesira. Ako nas, pak, nastave ignorirati, reagirat ćemo puno snažnije od ovoga što radimo sada”, istaknuo je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti.

Foto: NSZVO

‘Ne može postojati nikakav razlog zbog kojeg Vlada ne želi razgovarati sa sindikatima’

Da Vlada ne može i ne smije sjediti samo s onim sindikatima koji govore ono što vlast želi čuti, naglasio je i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

“Ne može postojati nikakav razlog zbog kojeg ne žele razgovarati. To je društveno neprihvatljivo ponašanje od bilo koga, od privatnih do javnih poslodavaca, a pogotovo od Vlade u koju su uprte sve oči i koja bi trebala služiti na primjer svima”, rekao je pa dodao da mladi već sada radije biraju privatni sektor od rada u školi ili na fakultetu zbog izdašnijih primanja.

Bez tih ljudi koji će obrazovati naše mlade i našu djecu, napomenuo je, Hrvatska nema budućnosti.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske složio se s kolegom, istaknuvši kako ne možemo zauvijek gledati kako vlast zanemaruje znanost, visoko obrazovanje i školstvo.

“Ministarstvo dovodi znanost i obrazovanje u poziciju sektora niže vrijednosti, sektor koji je potplaćen, u kojem mladi ne žele raditi. Takvu budućnost Hrvatske ne treba nitko zagovarati. Nemojte prodavati priču da novca nema, novca ima dovoljno, samo se postavlja pitanje je li rezerviran za politička radna mjesta ili za ona koja daju vrijednost”, zapitao se.

Iz Ministarstva znanosti Sindikat nije ni prije ni poslije konferencije zaprimio poziv za sastanak.

Snimku cijele konferencije za medije ispred MZO-a pogledajte ispod.


Ključne riječi:

konferencija za medije, Krešimir Sever, Mladen Novosel, MZO, NSH, SSSH

Vezane vijesti

Prednosti članstva