Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Otkazuje se granski kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta odlučili su se na otkazivanje ugovora kako bi izbjegli obvezu plaćanja doktorskih studija asistentima u sustavu, te kako bi stvorili uvjete za potencijalno ukidanje dodatka na plaću od 15% za doktorat.

Granski kolektivni ugovor ukida se unatoč višemjesečnim pregovorima tijekom kojih je Sindikat znanosti napravio znatne ustupke kako bi očuvao najbitnija materijalna prava zaposlenih u sustavu, ustvrdio je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić na održanoj tiskovnoj konferenciji.

U jednom je trenu već sve bilo dogovoreno, a onda su u Ministarstvu okrenuli priču i najavili otkazivanje ugovora jer su inzistirali da se iz ugovora briše postojeća odredba po kojoj su ustanove dužne financirati troškove doktorskih studija za svoje asistente, kojima je dovršenje tog studija obveza po zakonu i ugovoru o radu.

Kao rezultat prebacivanja tog troška od 10 do 60 tisuća kuna godišnje na same asistente, mladi će kolege biti primorani razmišljati o odlasku iz zemlje ili izlasku iz sustava, dok će privilegiju da rade u znanosti i visokom školstvu imati samo oni imućnijeg imovinskog stanja. Po nekim procjenama, preko dvije tisuće asistenata koji su zaposleni u sustavu moglo bi biti pogođeno ovom odlukom.

Druga stavka od koje Sindikat nije mogao odustati bilo je brisanje odredbe o dodatku na plaću za doktorat u iznosu od 15%. Iako se radi o pravu koje je navedeno i u Temeljnom kolektivnom ugovoru, ono nipošto nije time zaštićeno jer Vlada zahvaljujući odredbama Zakona o reprezentativnosti TKU može vrlo lako otkazati i potpisati novi samo s jednim sindikatom iz sustava javnih službi, istaknuo je Ribić.

Igor Radeka, potpredsjednik Sindikata znanosti, ukazao je na poražavajuće rezultate istraživanja koja pokazuju kako su zaposlenici u sustavu obrazovanja toliko ogorčeni stanjem da ih trećina razmišlja o izlasku iz sustava. Ovakvim potezima Vlade samo se pogoršava pozicija tih ljudi, a posebno onih koji bi trebali biti temelj budućeg razvoja sustava znanosti i visokog obrazovanja. Naglasio je kako RH izdvajanjima za znanost i visoko obrazovanje (oko 3% BDP-a) već zaostaje za prosjekom EU (5,5% BDP-a), a Vlada planira i dodatno smanjenje tih stopa ispod 3%, što će dovesti u pitanje samo funkcioniranje sustava kao elementarne javne usluge građanima.

Martina Rukavina, pravnica u Sindikatu znanosti, upozorila je kako se s jedne stane zbog “prevelikih” materijalnih prava ukida granski kolektivni ugovor u znanosti, dok se u zdravstvu potpisuju ugovori kojima su ugovorena znatno veća prava, a u HEP-u je i dalje na snazi ugovor koji svojim zaposlenicima jamči brojna dodatna materijalna prava, poput plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, uplata u dobrovoljni mirovinski stup, visokih naknada za “Dan HEP-a”, itd.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije:

9.12.2013. – Konferencija za medije NSZVO

Iz medija:
Slobodna Dalmacija – Znanosti se neopravdano ukida kolektivni ugovor; Kaznena prijava protiv Jovanovića
Zagrebancija – Rad ministra Željka Jovanovića je katastrofa


Ključne riječi:

Igor Radeka, kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, Martina Rukavina

Vezane vijesti

Prednosti članstva