Foto: Media servis

Uredbom je Vlada trebala urediti sustav, a ne samo podići plaće

Media servis, 8.3.2024. – Uredbe o koeficijentima, granski kolektivni ugovor, novi sustav ocjenjivanja i daljnje aktivnosti Sindikata – samo su neke od gorućih tema o kojima je govorio glavni tajnik Sindikata znanosti

8. ožujka 2024.

Nova uredba o koeficijentima u državnoj i javnim službama na snagu je stupila 1. ožujka. Iako će radnici rezultat ove uredbe vidjeti tek na plaćama koje će se isplatiti u travnju, nezadovoljstvo je očito, kazao je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti u intervjuu za Media servis.

Sindikat je pritiscima uspio izboriti veće koeficijente od onih koje je predlagala Vlada, no to nije razina koeficijenata koja bi bila zadovoljavajuća za sustav. Vlada nije pristala ni na sređivanje pozicije predavača, uvođenje druge razine asistentskog radnog mjesta te je raspon između početnog i najvišeg radnog mjesta u sustavu bitno smanjen. Sindikat će na tim problemima nastaviti raditi na različite načine.

Detaljnije o drugim problemima koeficijenata, prevođenju istih koje je trenutno u tijeku, važnosti Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje te neadekvatnog pristupa Vlade tom pitanje, kao i o problemima sustava ocjenjivanja više možete preslušati u u snimci niže.


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, KUZVO, Matija Kroflin, media servis, uredbe o koeficijentima

Vezane vijesti

Prednosti članstva