Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Zakinuti smo novim koeficijentima, a ignoriranje oko granskog kolektivnog ugovora je nedopustivo

Zaposleni u sustavu ne mogu biti zadovoljni novim koeficijentima. Pojedina radna mjesta zakinuta su u odnosu na državnu i druge javne službe, raspon plaća je neadekvatan, a karijerne perspektive narušene, rečeno je na konferenciji za medije Sindikata znanosti

Asistent na fakultetu ili institutu ima početni koeficijent 2,01, dok asistent Velučilišta kriminalistike i javne sigurnosti ima 2,3, voditelj voznog parka u državnoj službi 2,35, a magistar farmacije ili medicinske biokemije u zdravstvu, s istim obrazovanjem i na sličnoj početnoj poziciji, ima koeficijent 2,55.

Docent ima koeficijent 2,9, a biskupski vikar u MUP-u 3,1. Predavač stručnog studija sa doktoratom znanosti ima koeficijent 2,9, a koordinator za medije i protokol u državnoj službi 3,25, glasnogovornik 3,3. Redovni profesori u trajnom izboru, na kraju karijere ima cca 300 eura manju plaće od županijskih sudaca i koeficijent 4,35, dok primjerice zamjenik ravnatelja Direkcije za korištenje službenih zrakoplova 6,3.

Takvim međuodnosima ne možemo biti zadovoljni, istaknuo je na današnjoj koferenciji za medije glavni tajnik Sindikata, Matija Kroflin. Naglasio je kako Sindikat uskoro pokreće anketu koju je pripremao prošli tjedan, a u kojoj će sve ključne grupacije zaposlenika informirati o njihovoj poziciji i pitati ih jesu li zadovoljni ponuđenim koeficijentima te jesu li spremni podržati nastavak sindikalnih aktivnosti. Kako bi zaposlenici mogli donijeti meritorne odluke, Sindikat je izradio kalkulator plaća putem kojeg će svaki zaposlenik moći precizno izračunati svoju buduću plaću. Ako anketa pokaže relevantno nezadovoljstvo koeficijentima nakon isplate prvih plaća po novom sustavu moguće su daljnje ozbiljnije aktivnosti Sindikata!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije se pobrinulo za svoj resor, ne samo u pogledu koeficijenata, već i granskog kolektivnog ugovora. Nakon niza neefikasnih pregovaračkih sastanaka, Sindikat znanosti kreirao je praktički cijeli prijedlog ugovora i 5. prosinca 2023. ga uputio MZO-u. Tri mjeseca nakon iz Ministarstva nisu povratno poslali nikakav dopis, odgovor ili poziv na sastanak, istaknuo je prof. dr. sc. Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća Sindikata.

Politika ignoriranja koje Ministarstvo vodi prema Sindikatu nedopustiva je, pogotovo uzevši u obzir da je sustav znanosti i visokog obrazovanja jednom već, u trajanju od pet godina, ostao bez granskog kolektivnog ugovora. Ne možemo i nećemo dopustiti da se slična situacija ponovi. Odugovlačenje oko potpisivanja novog Ugovora štetno je za zaposlenike u sustavu, ali i njegovu stabilnost u cjelini. U ovom trenutku zaposleni u sustavu nemaju regulirano pitanje dodatka za posebne uvjete rada. U slučaju da se tišina od strane MZO-a nastavi, koristit ćemo sve instrumente pritiska koji su nam na raspolaganju.

Uz granski kolektivni ugovor i koeficijente pred Sindikatom je i pitanje ocjenjivanja u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Snimku konferencije za medije možete pregledati ispod.


Ključne riječi:

koeficijenti, kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, KUZVO, uredba

Vezane vijesti

Prednosti članstva