HRT Studio 4, 31.10.2017. – Ribić: Prihvaćanje preporuka MMF-a pridonijelo bi iseljavanju

U emisiji Studio 4 Hrvatske radiotelevizije o preporukama MMF-a Hrvatskoj govorili su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić te Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

1. studenoga 2017.

U emisiji Studio 4 Hrvatske radiotelevizije o preporukama MMF-a Hrvatskoj govorili su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić te Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić. Izvještaj i video snimku prenosimo s portala HRT-a:

Ribić: Prihvaćanje preporuka MMF-a pridonijelo bi iseljavanju

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić u Studiju 4 rekao je da preporuke MMF-a nisu ništa novo, da su u skladu s onim što poslodavci već godinama traže i da bi bilo vrijeme da se te preporuke napokon implementiraju i da se počne raditi na konkretnim promjenama.
Preporuke su izazvale nezadovoljstvo u Matici hrvatskih sindikata koja ističe da većina ponuđenih mjera nudi uobičajena rješenja te da se složenoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Hrvatskoj pristupilo prema šabloni.

Nakon nedavnog posjeta Hrvatskoj misija MMF-a zaključila je da je naše gospodarstvo na putu oporavka. Zbog dohodaka nižih od onih u Uniji iznose nove preporuke, među ostalim, one o povećanju doprinosa za dopunsko zdravstveno osiguranje te preporučuju dodatno povećanje dobi za umirovljenje.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da se MMF u svojoj preporuci uopće nije dotaknuo najvećih problema: iseljavanja, niske zaposlenosti, zaostajanja za drugim zemljama EU-a i stvaranja klasnih podjela unutar društva. “Ja razumijem zašto to poslodavci podržavaju jer će konvencionalni ekonomski pristup dati dugoročne rezultate, ali na dugi rok – Hrvatska će se isprazniti”, rekao je Ribić.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić složio se da je tržište rada najveći izazov. “Mi želimo dati veće plaće i osigurati ljudima bolji život, ne samo mladima nego svima. Da bi se to dogodilo, moraju se dogoditi promjene u puno sektora”, rekao je. Majetić je naglasio da je potrebno s riječi prijeći na djela i da poslodavci razumiju da je ova godina bila izazovna za Vladu. Nužnim smatra donošenje implementacijskih planova za 2018. kako bi se stvorila država koja je moderna, atraktivna za život i investicije.

Vilim Ribić kaže da se reformama ne mogu riješiti akutni, gorući problemi te kako je smanjenje deficita i javnog duga interes financijskog sektora i svjetskih institucija, a ne radnika i poslodavaca. Dodaje da je potrebno povećati proizvodnju, investicije, potrošnju i plaće. “Zavrtite zamašnjak i onda će pasti javni dug” – poručio je Vladi.
Majetić je istaknuo da poslodavci žele raditi na povećanju zaposlenosti i povećanju prihoda, no da bi se to dogodilo, moraju biti konkurentni na stranim tržištima. U tome ih koči administracija koja je spora i neučinkovita, prevelik broj zakona, velika davanja, neučinkovito pravosuđe… sve to treba riješiti kako bi poslodavci imali poticajno okružje, manji trošak poslovanja. Tada bi novac mogli “pretočiti” u konkurentne proizvode. “Iako se čini da u Hrvatskoj ima viška radne snage, u Hrvatskoj radne snage nema. Odnosno nema je onoliko koliko bismo mi htjeli ili koliko naši projekti zahtijevaju.”, rekao je Majetić.

Na pitanje o preporuci MMF-a da se povećaju doprinosi za dopunsko zdravstveno osiguranje i poveća dobna granica za umirovljenje, Ribić je odgovorio da MMF nema jasnu predodžbu koji su socijalni potencijali hrvatskih građana: “Nemate više kome što povećati. Kome ćete povećati? Umirovljeniku koji ima 2000 kuna. Hrvatska mora tražiti nova ekonomska rješenje”, rekao je Ribić.

Komentirao je i jučerašnje predstavljanje Strategije uvođenja eura. Rekao je da euro ima svoje prednosti, ali u stanju prosperiteta i kada postoji državna struktura na tom valutnom području. Europska unija nije država, nema budžet i vlastite poreze, naglasio je i dodao kako u svim poremećajima država intervenira i pomaže da se ne izgube socijalna prava. “Ako nemate tu državnu strukturu i ne znate u kojem smjeru će se Unija razvijati, onda ne srljate golom stražnjicom u trnje, ne srljate, nego budete mudri i oprezni. Ono što smo jučer čuli je neodgovorno. Kapitalizam i tržišna ekonomija nisu uvijek stanje prosperiteta, nego stanje cikličkih promjena i recesija.”, rekao je Ribić. Dok je Majetić istaknuo kako je to tek početak rasprave i da analize pokazuju da, s obzirom na stanje našeg gospodarstva, uvođenje eura ima više pozitivnih nego negativnih strana.

 


Ključne riječi:

Davor Majetić, HRT, MMF, preporuke, Studio 4

Vezane vijesti

Prednosti članstva