Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Vlada mora poticati, a ne se opirati rastu plaća

Dostupni podaci o suficitu državnog proračuna kao i nedavno objavljena stajališta MMF-a o odnosu inflacije i rasta plaća demantiraju stavove ministra Primorca iznesene u prošlogodišnjim pregovorima sa sindikatima

U prošlogodišnjim pregovorima sa sindikatima javnih službi ministar Primorac je isticao kako rast plaća ubrzava inflaciju i kako u proračunu nema prostora za zahtjeve sindikata (rast plaća na tragu inflacije i rasta drugih plaća u zemlji).

Suprotno tome, podaci Eurostata za 3. kvartal 2022. (kvartal u kojem su se odvijali pregovori sa sindikatima) pokazuju da je suficit državnog proračuna u RH iznosio čak 6,7 posto BDP-a (!), a udio javnog duga u BDP-u pao na najnižu razinu u posljednjih 10 godina. Dodatno, MMF je nedavno istaknuo kako u trenutnim okolnostima ne postoji opasnost od inflacijske spirale, odnosno nekontrolirane situacije u kojoj rast plaća potiče rast cijena, a isti potom novi rast plaća itd. Dakle, prostora za adekvatan rast plaća u proračunu je bilo, no preduvjet je da Vlada promjeni politiku. Umjesto otpora prema rastu plaća, nužno je da da ga počne poticati!

Inflacija je i dalje gotovo na 13 posto, a od ožujka su najavljena nova poskupljenja. U tim okolnostima, neizdrživo je za 250.000 zaposlenika javnih i državnih službi čekati rujan 2023. za nove pregovore o osnovici. Vlada treba sa sindikatima što hitnije sjesti za stol i dogovoriti dodatna povećanja plaća. U javnim i državnim službama nemali broj zaposlenika ima plaće manje od minimalne te im država mora isplaćivati dodatak do visine minimalne plaće. To je sramota za državu kao poslodavca i govori kako sustav plaća treba bitne i hitne promjene.

Vlada mora raditi i na jačanju sindikata i snažnom povećanju pokrivenosti kolektivnim ugovorima u privatnom sektoru na tragu EU direktiva. Tu bi prvi korak trebao biti da Vlada u što kraćem roku sa sindikatima dogovori dodatna materijalna prava za članove, što joj je obveza po novom Zakonu o radu. Potreban je i nastavak rasta minimalne plaće te daljnje porezno rasterećenje rada i prebacivanja tereta na oporezivanje viška nekretnina.

Nakon perioda u kojima plaće gube bitku s inflacijom, što je bila prošla godina, moraju doći periodi suprotnih kretanja, smirivanja inflacije uz istodobni rast realnih plaća. Taj je period nužan kako bi se životni standard građana oporavio. Međutim, rast plaća ne dolazi sam od sebe te je odgovornost sindikata, Vlade i privatnih poslodavaca da prepoznaju njegovu važnost u nadolazećem periodu. U kratkom roku bez njega nam prijeti snažniji pad BDP-a i anemičan oporavak, dok dugoročno gubimo ključni resurs, ljude, a time i budućnost!

U Zagrebu, 27. veljače 2023.

Matija Kroflin,
glavni tajnik Sindikata


Ključne riječi:

inflacija, MMF, pokrivenost kolektivnim ugovorima, pregovori o plaćama, suficit državnog proračuna

Vezane vijesti

Prednosti članstva