HRT, 22.5.2018. – Ribić demantira Borasa: Poštovali smo presudu Vrhovnog suda

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti demantirao je izjave rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa u vezi sa sudskom tužbom koju je podnijela uprava Sveučilišta. Uz vijest objavljenu na portalu HRT-a prenosimo i integralni tekst demantija.

23. svibnja 2018.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti demantirao je izjave rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa u vezi sa sudskom tužbom koju je podnijela uprava Sveučilišta. Uz vijest objavljenu na portalu HRT-a prenosimo i integralni tekst demantija.

Ribić demantira Borasa: Poštovali smo presudu Vrhovnog suda

Autor: S.F./S.M./HRT
22. 05. 2018.

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, reagirao je na izjavu rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa u vezi sa sudskom tužbom koju je podnijela uprava Sveučilišta.

Rektor je izrekao nekoliko neistina, rekao je Ribić. Nije točno da je sindikat tužen zato što nije poštovao presudu Vrhovnog suda. Uprava Sveučilišta tužila je Sindikat zbog javne kritike upućene zbog nezakonitog djelovanja Uprave Sveučilišta prema našem mišljenju. Nije točno da nismo poštovali presudu Vrhovnog suda. Štrajk smo zaustavili još kod presude Županijskog suda. Nije točno da će Sindikat platiti 26.000 kn jer je presuda nepravomoćna. Do pravomoćnosti ne trebamo ništa platiti. Mislimo da nije pristojno nepravomoćnu presudu komentirati kao što to radi rektor Zagrebačkog sveučilišta, kazao je Ribić HRT-ovoj novinarki Sunčici Findak.

Rektor Boras u nedjelju je, odgovarajući na pitanje o podnijetim sudskim tužbama protiv sindikata, studenta, novinara, kazao da za neke stvari koje su bile neistine, poluistine ili insinuacije nema drugog mehanizma osim da se istina dokazuje na sudu.

Na pitanje o slučaju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kazao je da Sindikat treba platiti 16.000 kn kazne i 10.000 kn sudskih troškova. To je donijeto zato što Sindikat nije priznavao presudu Vrhovnog suda o nezakonitosti štrajka, kazao je među ostalim rektor Boras.


HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
Prisavlje 3
10000 ZAGREB
Gospođa Sunčica Findak

Poštovana gospođo Findak,

u nedjeljnom Dnevniku HTV-a rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, iznio je neistinite tvrdnje o radu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (nastavno: Sindikat znanosti), a koje su objavljene i na mrežnim stranicama HRT-a. Molimo Vas da temeljem članka 2. stavka 3 Zakona o elektroničkim medijima, a u svezi članka 40. Zakona o medijima, objavite sljedeći ispravak bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi.

Ispravak netočne informacije

Neistinita je informacija koju je izrekao rektor Sveučilišta u Zagreb, Damir Boras, u nedjeljnom Dnevniku HTV-a na Vaš upit o tužbi protiv Sindikata znanosti. Pri tome rektor je izrekao višestruku neistinu.

  1. Nije točno da je Sindikat obavezan platiti 26 tisuća kuna Sveučilištu u Zagrebu. Naime, presuda je nepravomoćna i na nju se Sindikat žalio i do pravomoćnosti nije dužan ništa platiti.
  2. Nije točno da je Sindikat tužen zbog toga što nije poštovao presudu Vrhovnog suda. Sindikat je tužen zbog javne kritike upućene rektoru i Upravi sveučilišta, od kojih je najteža ta da je Sveučilište u slučaju Hrvatskih studija radilo nezakonito.
  3. Nije točno da Sindikat nije poštovao presudu Vrhovnog suda. Sindikat je zaustavio štrajk i to već nakon presude Županijskog suda ne čekajući pravorijek Vrhovnog suda. Međutim, jedno je poštovati presudu i postupati u skladu s njom, a drugo se kritički na nju osvrnuti, jer je Vrhovni sud previdio da sveučilište nije kompanija, u kojoj se ne smije štrajkati zato što radnici ne mogu birati upravna tijela, već je sveučilište institucija sui generis u kojoj postoji akademska samouprava. Nedvojbeno je da je Vrhovni sud pogriješio. Zbog te naše kritike sutkinja nas je u prvom stupnju osudila, što je skandalozna slika i prilika našeg pravosuđa. Čak i da nismo u pravu, ne može nas se osuditi zbog naše ocjene pravomoćne presude.
  4. Nije točno da je Sindikat iznosio neistine o nezakonitom djelovanju Uprave Sveučilišta. Cjelokupna javnost zna i o tome su svi pisali da su odluke vezane za promjene na Hrvatskim studijima bile i još uvijek su nezakonite, što je potvrdio i upravni nadzor Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja. Čak i da nismo bili u pravu u takvoj ocjeni, a kao što javnost zna jesmo, ne može se smatrati da je ocjena o nezakonitosti nečijeg djelovanja uvreda i kleveta, a još manje se može braniti u javnom i političkom životu bilo kome ocjenjivati djelovanje neke institucije nezakonitim. Sutkinja je ocijenila to kao uvredu i klevetu Sveučilišta. Suditi nekome zato što je ustvrdio da je nečije djelovanje nezakonito znači gušiti slobodu javne kritike. Sutkinja očito nije svjesna implikacija po demokratski život koje njena presuda izaziva. Ne možemo vjerovati da bi viši sud tako nešto mogao potvrditi. Bio bi to doista sumrak pravosuđa i demokracije te bi vladavinu prava pretvorio u vladavinu pravnika i to veoma loših pravnika.
  5. Sindikat znanosti nikada nije dezinformirao svoje članove i naši članovi dobro znaju tko ima kakav moralni rejting u znanosti i visokom obrazovanju. Onaj koji je dezinformirao cjelokupnu javnost je rektor Sveučilišta u Zagrebu, kao što vidimo iz ovog Ispravka netočne informacije.

Jedan od temeljnih uzusa pristojnog građanskog ponašanja kaže da se nepravomoćne presude ne komentiraju. I dok se običnim ljudima i građanima to i može tolerirati neshvatljivo je da to čini rektor jednog sveučilišta. Međutim, on ne samo da nepravomoćnu presudu komentira, već na temelju nje radi i propagandu protiv Sindikata. Likuje stavljajući presudu na web stranice Sveučilišta, objavljuje javno neistine oko nje, i na sastancima na Sveučilištu napada Sindikat zbog te presude. Što će napraviti ako viši sud presudi drugačije?

Treba reći da Sveučilište u Zagrebu zapravo nije tužilo Sindikat znanosti radi štete koju je pretrpjelo nezakonitim organiziranjem i provedbom štrajka nego radi pojedinih medijskih istupa i izjava čelnika Sindikata (ali i osoba koje Sindikat niti nisu ovlaštene zastupati), danih pretežno prije i poslije štrajka, slijedom čega je Sindikat znanosti kažnjen radi javnog iznošenja nepravilnosti na Hrvatskim studijima koje su svima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja jako dobro poznate.

Zadaća Sindikata znanosti kao društveno odgovornog sudionika prema svojim članovima i sveukupnoj javnosti je između ostalog i ukazivanje na uočene nepravilnosti u djelovanju javnih ustanova od općedruštvenog značaja pa i pod cijenu da zbog toga eventualno bude ”kažnjen”.

Presuda Općinskog radnog suda u Zagrebu kojom se Sindikat znanosti obvezuje na isplatu naknade štete (a na koju se zapravo rektor referira) predstavlja opasan presedan u sudskoj praksi koji ograničava i otvara mogućnost penalizacije korištenja ustavnog prava na slobodu govora i javnu kritiku, osobito u području rada javnih ustanova financiranih sredstvima državnog proračuna.

S poštovanjem,

Vilim Ribić,
predsjednik Velikog vijeća


Ključne riječi:

Damir Boras, demanti, Hrvatski studiji, nepravomoćna presuda, Sveučilište u Zagrebu

Vezane vijesti

Prednosti članstva