Zbog spora oko povećanja plaća prekinuti pregovori

Objavljujemo priopćenje za javnost Sindikata znanosti povodom prekida kolektivnih pregovora između Sindikata i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Objavljujemo priopćenje za javnost Sindikata znanosti povodom prekida kolektivnih pregovora između Sindikata i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nakon jučerašnjeg sastanka sindikata Vertikale obrazovanja s ministrom Vedranom Mornarom, održan je i redovni sastanak pregovaračkih odbora Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u svrhu sklapanja Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje.

Iako su pregovori gotovo završeni, Sindikat znanosti prekinuo je kolektivne pregovore zbog spora o povećanju plaća za 4% za zaposlenike u visokom obrazovanju i znanosti. Zahtjev za povećanjem plaća postavljen je temeljem povećanja plaća zdravstvenih radnika koje je Vlada ugovorila početkom kolovoza ove godine.

Predstavnici Sindikata znanosti ipak su uspjeli ministru Mornaru argumentirano razjasniti da za navedeno povećanje plaća za zaposlenike u obrazovanju i znanosti nije potrebno 400 milijuna kuna kao što je ministar tvrdio, već da bi za to bilo dovoljno gotovo upola manje sredstava, nešto više od 200 milijuna kuna.

Vjerujemo da ministar nije javnost po pitanju iznosa potrebnih sredstava krivo informirao iz loše namjere, već da se radi o brzopletim izračunima.

U Zagrebu, 16. rujna 2015.

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća, v.r.


Ključne riječi:

dodatak na odgovornost, kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, pregovori

Vezane vijesti

Prednosti članstva