Propalo mirenje, u petak kreće štrajk

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za medije su izvijestili javnost o neuspješnom mirenju s Vladom RH, čime su ispunjeni preduvjeti za početak štrajka.

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za medije su izvijestili javnost o neuspješnom mirenju s Vladom RH, čime su ispunjeni preduvjeti za početak štrajka.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, uvodno je izjavio kako mirenje nije uspjelo ni za jedan sektor. „Vlada nije bila spremna ponuditi ništa osim obećanja da će pregovarati kada budu ponovno izabrani, međutim to nisu bili spremni dati napismeno i stoga u petak počinje štrajk!“, odlučno je izjavio Mihalinec. Dodao je kako je Vlada priprijetila zabranom štrajka čime je jedino pokazala silu, represiju i zastrašivanje.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja očekuje „podvale da do štrajka ne dođe”. Informaciju o sudskoj zabrani štrajka sindikati smatraju smiješnom jer ona nema teoretske osnove. “U kojem obimu i do kada će trajati štrajk vidjet će se posebice ako štrajk pokušaju zabraniti”, izjavila je odlučno. Sindikate se zavlačilo od 28. kolovoza, pri čemu Vlada nije bila u stanju dati konkretnu ponudu formuliranu u dvije rečenice i stoga priča „jednog lijepog dana u budućnosti ne drži vodu“, zaključila je Šprem.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribić, opisao je održano mirenje kao „poziv na večeru, a zdjela prazna“. Ponovio je kako je Vlada obećala da će se dogovoriti nakon parlamentarnih izbora jer sada ne može ništa ponuditi uz dva argumenta; u proračunu nema novca, a i takve odluke ne može donositi tehnička Vlada. Ove argumente Ribić smatra lažnima i to je potkrijepio izlaganjem potpredsjednika Vlade Branka Grčića na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća održanoj 21. rujna 2015. u kojem je iznio podatke o 3 milijarde kuna više od planiranog u proračunu ove godine radi rasta BDP-a. Više članova Vlade na GSV-u je prišlo Ribiću i reklo kako je ova situacija nerazumna te da su sindikati pravedna strana u ovom sporu, stoga očito nije problem u novcu, već u premijeru. „Premijer se nije htio s nama sastati jer je on očito orao, a mi muhe.“, kazao je Ribić i nadodao kako tehnička Vlada nastupa kada predsjednica Republike Hrvatske proglasi datum izbora, a čak i tada tehnička Vlada može preuzeti financijske obveze ako bi njihovo odgađanje prouzročilo veliku materijalnu štetu, tako da premijer niti taj argument ne može koristiti kao ispriku. “Sve je na karakteru jednog čovjeka koji želi poslati poruku kako može pobijediti 80.000 muha, no vidjet će se radi li se o 80.000 muha ili stršljena, a nadam se da će članovi sindikata biti stršljeni. Milanoviću nije bitno 80.000 ljudi, nego da bude pobjednik, ali neke pobjede su i porazi i Pirove pobjede“, završio je o premijeru Vilim Ribić.

Štrajk će se provoditi na način da za studente neće biti ispita, za učenike neće biti nastave, neće raditi fakulteti ni instituti te će stati sve u obrazovanju i znanosti vezano za državni proračun. Trajati će do ispunjenja sindikalnih zahtjeva ili do početka tehničke vlade, a do štrajka neće doći samo ako Vlada pošalje pisani sporazum. Sindikati nisu zaspali i odradili su sav posao te je sada red na članstvu da se odazove štrajku. Prema interno provedenim anketama odaziv u osnovnim školama će biti preko 66%, a u srednjim školama članovi nestrpljivo čekaju u niskom startu početak štrajka, poručilo je svo troje sindikalnih čelnika.

Više informacija s konferencije za medije dostupno je u audio snimci:

22.9.2015. – Konferencija za medije Vertikale sindikata obrazovanja


Ključne riječi:

mirenje, najava štrajka, štrajk, vertikala sindikata obrazovanja

Vezane vijesti

Prednosti članstva