Ilustracija

Treći dio serijala ‘Mladi u znanosti’: Zašto ostaju anonimni?

Svi smatraju da bi ih trebalo zaštititi i ojačati njihovu poziciju. Traže i priliku kako bi mogli otvoreno iskazati svoja razmišljanja i djelovati slobodnije

14. studenoga 2023.

„U ovom sustavu starije kolege ponekad zamjeraju mlađima. Sigurno bi rekli da je istup u javnosti loša stvar“, ovim riječima jedna 32-godišnja postdoktorandica objašnjava zašto prilikom problematiziranja pozicije asistenata u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, želi ostati anonimna. I nije jedina.

Posljednjih nekoliko tjedana razgovarali smo s nekolicinom asistenata koji su nam otkrili zašto se bave tim poslom, s kakvim se problemima susreću te kakve promjene žele u sustavu. Jedni su spremno odgovarali na pitanja pod imenom i prezimenom, no drugi su željeli biti anonimni. Objasnili su nam zašto.

Kao što ističu, rade u neizvjesnoj poziciji i izrazito vole ono čime se bave pa ni na koji način ne žele ugroziti svoje radno mjesto ili si narušiti šanse za napredovanje, a navedeno ponekad ne ovisi samo o znanstvenim i radnim rezultatima.

Što muči mlade ljude u znanosti? Govore nam Tana, Luka i Jakov

Nadređeni im danas-sutra moraju potpisati razne dokumente potrebne za napredovanje. Osim toga, primorani su i odraditi sve što se od njih traži iako to nerijetko nije u opisu njihova posla.

Svi smatraju da bi ih trebalo zaštititi i ojačati njihovu poziciju. Traže i priliku kako bi mogli otvoreno iskazati svoja razmišljanja i djelovati slobodnije. Misle i da je asistentima taj posrednik i sindikat s kojim mogu komunicirati o svojim problemima i koji može stati iza njih.

Podsjetimo, Sindikat znanosti otvorio je temu asistentskih pozicija, odnosno mladih u znanosti i to serijalom tekstova koji prepričavaju iskustva upravo te skupine znanstvenika.

Idući dio serijala izlazi već ovaj tjedan, a s njime ćemo vas upoznati i s još jednim setom problema s kojima se mnogi na asistentskim pozicijama susreću.

Uz veće plaće, koje promjene očekuju mladi u znanosti? Govore nam Mitja i Bruno


Ključne riječi:

#mladiuznanosti, asistenti, mladi u znanosti, niske plaće asistenata

Vezane vijesti

Prednosti članstva