Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Samovolja Uprave Hrvatskog veterinarskog instituta se nastavlja

Usprkos svim uočenim nepravilnostima i sumnjama u potencijalne zloupotrebe javnih sredstava, institucije ne reagiraju, a HVI-om i dalje upravljaju isti pojedinci. To predstavlja omalovažavanje svakog poreznog obveznika te nepovratno ruši vjeru u institucije.

29. studenoga 2021.

Aktualna situacija na Hrvatskom veterinarskom institutu ponovno pokazuje da institucije u Hrvatskoj ne rade svoj posao. Anonimne prijave zaposlenika Instituta te nalazi jednog od prošlih saziva Upravnog vijeća ukazivali su na postojanje ozbiljnih financijskih malverzacija u HVI-u. Nalazi Revizije financijskog poslovanja iz 2017. kao i nalazi Upravnog nadzora Ministarstva znanosti i obrazovanja iz svibnja 2021. potvrdili su da postoje brojne nepravilnosti u poslovanju. Međutim, Institutom i dalje upravljaju isti pojedinci koji provode svoju samovolju, očigledno bez ikakvih sankcija.

Dokaz za to je i nedavno uručen izvanredni otkaz dr. sc. Tomislavu Bedekoviću zbog nanošenja štete ugledu poslodavca. Naime, on je u javnost iznio određene teze o nezakonitom poslovanju Instituta i malverzacijama javnim sredstvima. Ako su navodi g. Bedekovića točni i ako je on bio upoznat s navedenim malverzacijama, njegova je obveza da na to upozori. S druge strane, Uprava Instituta nije reagirala na tvrdnje g. Bedekovića njihovim opovrgavanjem. Dapače, u obrazloženju otkaza Uprava nije pobila ni jedan od spornih navoda.

Prema informacijama koje imamo, otkaz je g. Bedekoviću uručen izvan dopuštenog roka i bez suglasnosti sindikata čiji je on povjerenik. Dakle, njegov otkaz je po svemu sudeći nezakonit, no riječ je o načinu postupanja koje je na Institutu uobičajeno. U sličnoj situaciji u kojoj se našao g. Bedeković našli su se prije njega i neki drugi pojedinci koji su odlučili upozoriti na nepravilnosti ili su „poželjeli“ na javnom znanstvenom institutu baviti se znanošću. Kakve li drskosti!

Sindikat znanosti je upravni nadzor nad zakonitošću rada Instituta zatražio u srpnju 2017., a konačni nalaz dostavljen nam je tek četiri godine kasnije, u svibnju 2021.; dojam je da se nadzor bavio procesnim i tehničkim manjkavostima, kojih je učio mnogo, ali da nije zahvatio u ključne probleme. Ministarstvo je po službenoj dužnosti trebalo nalaz upravnog nadzora uputiti Državnom inspektoratu i DORH-u radi daljnjih postupanja. Osim zahtjeva za upravnim nadzorom, Sindikat je inicirao i niz sastanaka s Ministarstvom o situaciji na Institutu, od kojih je jedan bio i s Upravnim vijećem Instituta. Početkom 2020. obavijestili smo i javnost o svim problemima na Institutu i nedjelovanju institucija. Na utvrđene nepravilnosti davno je trebalo reagirati Upravno vijeće Instituta, tim više što u njemu sjede i predstavnici Ministarstva.

Dakle, ugled Hrvatskog veterinarskog instituta već je odavno i ozbiljno narušen. Ne zbog g. Bedekovića, već zbog upravljanja tom institucijom na kojoj je po svemu sudeći zarađivanje novca određene grupacije ljudi, mimo svih pravila, bitno važnije od obavljanja znanstvene uloge tog Instituta koja je potpuno zanemarena i destimulirana. Ugled, ali i budućnost ovog instituta je narušavala i narušava uprava Instituta čija se sva vizija sažela u jednoj rečenici: „Najvažniji strateški cilj Hrvatskog veterinarskog instituta je pružanje pravovremenih i visoko kvalitetnih usluga kupcima.“ Narušavanju ugleda pridonijele su i sve institucije koje su trebale, a dosad nisu reagirale.

Ugled ustanove ne štiti se tako da se čovjeku koji upozorava na nepravilnosti uruči nezakonit otkaz, već prvenstveno tako da se njegove teze, ako su netočne ili lažne, detaljno opovrgnu. A u suprotnom, ako se pokažu istinitima, država ugled javnih ustanova treba štititi promptnim i odlučnim djelovanjem odgovornih institucija i sankcioniranjem pojedinaca. Priča oko Veterinarskog instituta i financijske malverzacije koje se s njime povezuju u javnosti se provlače već pet godina. To bi valjda trebalo biti dovoljno vremena i našim inspekcijskim i pravosudnim tijelima da se angažiraju, utvrde činjenice i sankcioniraju nezakonitosti.

Nažalost, ovako dugotrajno nedjelovanje može sugerirati samo jedno – da se institucije ne smiju baviti Institutom, odnosno da je isti zaštićen klanom iz redova vladajuće stranke koji štite nezakonitosti i zloupotrebe javnih sredstava. Takav pristup ne samo da je poguban za zaposlenike i budućnost Instituta već omalovažava svakog poreznog obveznika ove zemlje.


Ključne riječi:

Hrvatski veterinarski institut, izvanredni otkaz, Tomislav Bedeković, upravni nadzor

Vezane vijesti

Prednosti članstva