Prosvjed protiv monetizacije autocesta

Na Markovom trgu je održan prosvjed upozorenja protiv Vladine namjere davanja autocesta u koncesiju na 50 godina.

Na Markovom trgu je održan prosvjed upozorenja protiv Vladine namjere davanja autocesta u koncesiju na 50 godina. Prosvjed je organizirao Hrvatski cestarski sindikat, a pridružili su mu se čelnici svih sindikalnih središnjica u Hrvatskoj. Više informacija saznajte u tekstu s koji prenosimo s HRT-a, a u nastavku je dostupan i album fotografija s prosvjeda.

Prosvjed protiv davanja autocesta u koncesiju

Ispred Banskih dvora prosvjedovalo je dvjestotinjak zaposlenika Hrvatskih autocesta, članova Nezavisnog cestarskog sindikata. Protive se davanju autocesta u koncesiju pa su na taj način još jedanput željeli upozoriti Vladu na štetnost takve odluke.

Vlada nema pravo monetizirati autoceste ni rasprodavati državnu imovinu i o tome ne pitati vlasnika te imovine, a to su građani RH, poručeno je sa sindikalnog prosvjeda.

Predsjednik HCS-a Mijat Stanić Vladi je poručio da do listopada ima vremena odustati od rasprodaje državne imovine. U protivnom će, najavljuje Stanić, sindikalne središnjice organizirati prikupljanje potpisa za održavanje referenduma za ustavne promjene prema kojima bi Vlada za svaku prodaju državne imovine morala tražiti suglasnost građana. Cilj je referenduma da Vladi svežemo ruke, da više nikad ništa od nacionalnog interesa ne može prodati ako ne pita one čije je to vlasništvo, a to su građani, poručio je Stanić.

Ustvrdio je da Vlada ne mora monetizirati hrvatske autoceste, nego da postoji niz drugih rješenja, poput reprograma dugova HAC-a ili prodaje dionica HAC-a građanima putem inicijalne javne ponude.

Cestarski sindikat poduprle su sve sindikalne središnjice, čiji su čelnici također bili na prosvjedu. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević Vladu je prozvao za neodgovorno i nekvalitetno upravljanje državnom imovinom. Vlada se ponaša kao da je država šoping centar usred sezone sniženja. Nastavlja s rasprodajom državne imovine, režući granu na kojoj sjedi i umanjujući šanse za gospodarski oporavak, ocijenio je Matijašević.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Vladi je poručio da je dosta politike koja više od 20 godina ima samo jedan cilj – uništiti i rasprodati državu za koju su hrvatski branitelji prolili krv.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da Vlada danas donosi odluku o privatizaciji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja te zaključio da će, nakon prodaje vrijednih resursa, iza ove generacije Hrvatskoj ostati samo javni dug.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić boji se da iza monetizacije autocesta stoji korupcija. Veliki novac stvara veliki utjecaj u politici. Neki će nakon svog mandata moći sjediti u upravnim tijelima velikih tvrtki, zahvalit će im oni čiji je interes da kupe HAC, rekao je Ribić.

Dok je trajao prosvjed, premijer Zoran Milanović na početku Vladine sjednice poručio je građanima da ne nasjedaju na priče ljudi koji samo štite svoje interese. Vlada radi u javnom i interesu državnih financija, a neće biti moguće da se cestarine povise za 100 posto. Dapače, s davanjem autocesta u koncesiju može jedino biti bolje nego do sada, tvrdi Milanović.

Ne nasjedajte na priče da država nešto rasprodaje, da se država može jedino zadužiti – ne može i neće, i da će se voljom koncesionara maniplirati cijenama – nemoguće, poručio je građanima. Sudionici tog posla mogu biti svjetske korporacije, a potpuno je otvorena i mogućnost da budu i hrvatski mirovinski fondovi – tko bude najpovoljniji, naglasio je Milanović.


Ključne riječi:

Hrvatski cestarski sindikat, monetizacija autocesta, prosvjedi

Vezane vijesti

Prednosti članstva