Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Sindikati ove godine prvosvibanjski prosvjed održavaju u Sisku

Čelnici sindikalnih središnjica na konferenciji za medije iznijeli su organizacijske detalje o prosvjednoj povorci te pojasnili zašto je ove godine kao mjesto prosvjeda odabran grad Sisak.

Konferenciju za medije pet sindikalnih središnjica otvorio je predsjednik SSSH Mladen Novosel potvrdom kako će se prvosvibanjski prosvjed sindikata ove godine održati u gradu Sisku pod geslom “Za spas industrije i radna mjesta” te je okupljenim novinarima izložio detaljne informacije o organizaciji prosvjeda. Potsjetio je na prvosvibanjske prosvjede proteklih nekoliko godina, tijekom kojih su sindikati Vladi prvo 2012. godine uručili žuti karton, zatim je 2013. pred 25.000 ljudi pozvali da mijenja smijer, a prošle godine milenijskom fotografijom 8+8+8 prosvjedovali protiv izmjena Zakona o radu. “U ovoj predizbornoj godini mi ovoj vladi više nemamo što više poručiti niti reći o njihovom apsolutno neuspješnom mandatu. Ako sada još mogu išta učiniti, neka pokušaju spasiti ovo malo što je od industrije ostalo, posebice u Sisku”, poentirao je Novosel.

Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, pojasnio je kako je Sisak odabran kao simbol, ali da je nažalost riječ o tek jednom od brojnih gradova u ovoj zemlji u kojima su poharani industrija i gospodarstvo, koji su utonuli u duboku gospodarsku i socijalnu krizu, ali i krizu nadanja za koju je glavni uzrok ova vlast. Ocijenio je kako je Vlada toliko nesposobna da čak ni u izbornoj godini nema popularnih mjera ili ih ne zna kvalitetno provesti, pa je primjerice pri otpisu dugova od 60.000 građana koji na to imaju pravo otpis dobilo tek nešto više od 6.000 ljudi,

Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata, dodala je kako će sindikati poruke Vladi poslati iz Siska, nekadašnjeg proizvodnog diva i simbola prosperiteta koji se zbog niza loših gospodarskih politika pretvorio u grad napuštenih tvornica i otpuštenih radnika. Poručila je kako nema razvijene zemlje bez razvijene industrije i nema radnih mjesta bez razvijene proizvodnje te je ispred svoje središnjice pozvala sve zaposlenike javnih i državnih službi da se priključe zajedničkom prosvjedu i time iskažu solidarnost s radnicima u industriji, bez podjela na privatni i javni sektor.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević osvrnuo se na nedavnu izjavu premijera Milanovića kako se “nikad nije živjelo bolje” te je iznio podatak kako je za vrijeme mandata ove Vlade, od veljače 2010. do veljače 2015. izgubljeno točno 101.403 radna mjesta, najviše u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu. Uz rast broja blokiranih građana i njihovog duga, blokiranih tvrtki, pada kupovne moći građana, to je najbolji odgovor premijeru o trenutnoj kvaliteti života u RH. “Rapidno pada broj radnih mjesta u RH, radno aktivno stanovništvo bježi glavom bez obzira iz zemlje, a bankarski sektor u toj muci zbraja sve veći profit, pri čemu nikome ne pada na pamet da spriječi njegovo izvlačenje iz zemlje i oporezuje ga kako bi ga se prisililo banke da daju svoj obol krizi. Umjesto toga, banke su povećale udio kredita prema državi za 100%. Pametnome dosta.” kazao je Matijašević.

Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske izjavio je kako je Sisak u malome ogledalo Hrvatske. “Ono što rat nije uspio u Sisku, uništiti gospodarstvo, uspjela je politika. Nekad se u Sisku kroz gospodarsku zonu vozilo javnim prijevozom, tamo su bila igrališta, bazeni i škole, sada je sve prazno. Tamo nema više radnika”, rekao je Jakuš i potsjetio kako su političari često dolazili u Sisak gostiti se, dok su radnici ostajali bez posla, sve pod izlikom restrukturiranja. “Krajnje je vrijeme da se i Vladu restrukturira”, zaključio je Jakuš.

Više informacija dostupno je u tonskom zapisu konferencije:

22.4.2015. – Konferencija za medije pet sindikalnih središnjica

prvosvibanjski plakat 2015


Ključne riječi:

najava prosvjeda, prosvjedi, prvi svibanj, sindikalne središnjice

Vezane vijesti

Prednosti članstva