„Postali smo taoci ekonomske doktrine koja nema učinaka, a dolazi iz Njemačke“

Na konferenciji za medije predsjednik Matice hrvatskih sindikata osvrnuo se na posjet potpredsjednika Europske komisije Jyrkija Katainena Hrvatskoj te poručio kako će investicijski plan EK teško dati učinke koji su Europi potrebni.

Na konferenciji za medije predsjednik Matice hrvatskih sindikata osvrnuo se na posjet potpredsjednika Europske komisije Jyrkija Katainena Hrvatskoj te poručio kako će investicijski plan EK teško dati učinke koji su Europi potrebni.

Nakon posjeta Saboru i Vladi RH, Jyrki Katainen se susreo se i sa sindikalistima, poslodavcima i bankarima te im predstavio investicijski plan Europske komisije.

Ribić je izrazio sumnju u uspješnost Junckerovog plana te naglasio kako je sedam godina krize ključan dokaz da dominantna ekonomska doktrina rezanja i kresanja ne daje rezultate te da se Hrvatska treba okrenuti sebi i tražiti svoja vlastita rješenja, a ne slijepo slijediti njemačke recepte. „Postali smo taoci doktrine bez učinaka koja dolazi iz Njemačke“, rekao je.

Kao jednu od glavnih slabosti Junckerova plana istaknuo je tromost i sporost Europske unije. Naime, EU tek sada polako prikuplja 315 milijardi eura uglavnom privatnog kapitala kojim planira financirati projekte na području cijele EU u razdoblju od sljedeće tri-četiri godine, dok su primjerice Sjedinjene Američke Države na početku krize odmah uložile 787 milijardi dolara svježe stvorenog novca za razvoj svog gospodarstva u sljedećih godinu dana te su se iz krize uspjele izvući za rekordnih 14 mjeseci.

Prilikom svog posjeta Katainen je kazao kako države koje imaju visok javni dug, ne mogu smanjivati poreze i uvoditi novčane stimulanse bez opasnosti od gubitka povjerenja tržišta.

Ribić smatra da problem nije u investicijskom riziku ni u povjerenju tržišta, već u tome što nema kupaca te rješenje vidi jedino u jačanju potražnje na cijelom kontinentu. „Europa se mora prestati baviti javnim dugom i deficitom, jer u vrijeme krize morate poticati potražnju, a samim time i povećati javni dug kako biste započeli gospodarski oporavak. Mi moramo trošiti, a ne stiskati. Moramo povratiti optimizam potrošača“, istaknuo je, dodavši da Europska komisija rješenja još uvijek traži na strani ponude.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije:

24.2.2015. – Konferencija za medije Matice hrvatskih sindikata


Ključne riječi:

investicijski plan EK, Jyrki Katainen, Matica hrvatskih sindikata, mjere štednje

Vezane vijesti

Prednosti članstva