Vlada RH mora pronaći novo rješenje za razlikovanje članova i nečlanova sindikata

Ukidanje tog razlikovanja od strane Ustavnog suda predstavlja veliki poraz za sve radnike u Hrvatskoj i kao konzekvencu ima slabljenje sindikalnog djelovanja

Dvije sindikalne središnjice, Matica hrvatskih sindikata i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, u ponedjeljak su se na zajedničkoj konferenciji za medije osvrnule na nedavnu odluku Ustavnog suda, koji je 23. svibnja ukinuo dio Zakona o radu koji je članovima sindikata davao mogućnost ugovaranja povoljnijih prava za svoje članove. Navedene odredbe je ocijenio diskriminatornima u odnosu na nečlanove sindikata, a time i protivne Ustavu RH. Protiv takve odluke glasovali su sutkinja Ingrid Antičević Marinović i sudac Andrej Abramović. SSSH i MHS smatraju da je ukidanje tih odredbi veliki poraz za sve radnike u Hrvatskoj budući da uvjetuje slabljenje sindikalnog djelovanja.

Ustavni sud jamči slobodu udruživanja na potpuno pogrešan način i potiče one radnike koji nisu udruženi u sindikat da uživaju u potpunosti ista prava kao i oni radnici koji su se udružili u sindikat i sudjelovali u kolektivnom pregovaranju. Ustavni sud je na ovaj način dao do znanja da podupire samo pravo na udruživanje i osnivanje sindikata, na ostale ustavne kategorije poput socijalnog dijaloga i poticanja na sindikalno udruživane i djelovanje sindikata ova presuda zanemaruje, istaknula je Mirela Bojić, glavna tajnica MHS-a.

Sindikati već više od 30 godina rade za opće dobro, unaprjeđuju materijalna prava svih radnika i njihov društveni položaj. Očito je da jaki sindikati ne odgovaraju Ustavnom sudu koji je poslao poruku da nije poželjno sindikalno organiziranje, što je protivno svim europskim konvencijama o socijalnom dijalogu. Totalni promašaj, izjavila je Sanja Šprem, predsjednica MHS-a.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel osvrnuo se na konstantne pokušaje slabljenja sindikalnog pokreta u Hrvatskoj od 1990., te istaknuo da Ustavni sud i danas provodi takvu politiku kojom na sve načine pokušava spriječiti okrupnjavanje sindikata, kao što je slučaj u Austriji ili Njemačkoj. Ako je Vlada RH u dobroj vjeri uvrstila ukinute odredbe u Zakon o radu, neka sada nakon odluke Ustavnog suda ne kaže “hvala Bogu, riješili smo se ovog problema”, nego da pokaže da nije bila u dogovoru s Ustavnim sudom. Neka pronađu novo rješenje, od četiri rješenja koje su sindikati predlagali, neka se konzultira s ustavnim stručnjacima i neka prije sljedećih parlamentarnih izbora pronađe rješenje razlikovanja članova i nečlanova sindikata.


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, razlika član nečlan, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Ustavni sud

Vezane vijesti

Prednosti članstva