Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Održan sastanak hrvatskih sindikata obrazovanja s izaslanstvom ETUCE-a

Sastanak s predstavnicima europskog odjela Education Internationala održan je s ciljem podizanja atraktivnosti nastavničke profesije te uvažavanja struke kao nositelja reformi

25. veljače 2023.

U sklopu službenog posjeta predstavnika ETUCE-a (European Trade Union Committee for Education)  Republici Hrvatskoj, održan je sastanak sindikata Vertikale obrazovanja koji je predvodila Sanja Šprem, predsjednica Matice hrvatskih sindikata i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, ujedno članica Odbora ETUCE-a u kojem predstavlja i zastupa interese hrvatskih obrazovnih sindikata.

ETUCE je krovna sindikalna europska organizacija za područje obrazovanja, a koja trenutno okuplja 125 sindikata obrazovanja s više od 11 milijuna odgojno-obrazovnih radnika. U ime ETUCE-a sastanku su nazočili Susan Flocken, direktorica ETUCE-a za Europu i Branimir Štrukelj, potpredsjednik ETUCE-a.

Sastanak je održan s ciljem podizanja atraktivnosti nastavničke profesije.

Na sastanku je prisustvovalo 17 predstavnika 5 reprezentativnih sindikata (Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Sindikat hrvatskih učitelja).

Susan Flocken je podržala udružene sindikate u njihovim nastojanjima za osiguravanje boljih uvjeta rada, položaja i plaća zaposlenika, sigurnosti na radu, zapošljavanja, edukacija te inkluzije i jednakog pristupa obrazovanju. Na sastanku je, između ostalog, ukazano na potrebu većeg stupnja suradnje i socijalnog dijaloga te uvažavanja struke kao nositelja reformi. Sanja Šprem će zajedničke zaključke te probleme i potrebe unutar obrazovnog sustava predstaviti na sastanku ETUCE-a koji će biti održan u ožujku 2023. godine u Bruxellesu, a koji će zaključci doprinijeti implementaciji kvalitetnijih rješenja na razini EU.


Ključne riječi:

atraktivnost nastavničke profesije, Branimir Štrukelj, Education international, ETUCE

Vezane vijesti

Prednosti članstva