Foto: Unsplash

Što napraviti ako niste zadovoljni s prevođenjem?

Upute o mogućnostima pravne zaštite u postupku prevođenja radnog mjesta; kako treba izgledati zahtjev za ispravak ugovora i koje su posljedice nepotpisivanja?

20. ožujka 2024.

S obzirom da je prevođenje radnih mjesta u završnoj fazi te da su neke ustanove zaposlenicima počele nuditi prijedloge novih ugovora, molimo vas da obratite pažnju na ove upute.

U nadolazećim danima Sindikat će se truditi osigurati pravovremenu pravnu pomoć za sve članove koji imaju problema s prevođenjem i sklapanjem novih ugovora. Za pravnu pomoć oko provjere prevođenja, sadržaja vašeg novog ugovora ili za pomoć oko sastavljanja zahtjeva za ispravak, možete se obratiti:

  • odvjetničkom uredu Bistrović na e-mail nszvo@odvjetnik-bistrovic.hr;
  • postavljanjem upita putem web sučelja Sindikata;
  • pozivom na broj 01 3357 570, svakim radnim danom od 9h do 16h.

Tajništvu Sindikata možete se obratiti putem e-maila uprava@nsz.hr ili pozivom na broj 01 4847 337.

Molimo Vas da se ne obraćate istovremeno i Tajništvu i odvjetničkom uredu!

UPUTE ZA POSTUPANJE AKO STE NEZADOVOLJNI PREVOĐENJEM

VAŽNO! Ako smatrate da je prevođenje vašeg radnog mjesta napravljeno pogrešno, predlažemo da NE POTPISUJETE odmah prijedlog novog ugovora i da u što kraćem roku uputite zahtjev za ispravak!

Također, u slučaju da prijedlog novog ugovora ili aneksa sadrži bilo kakve odredbe koje se ne tiču prevođenja radnih mjesta ili usklađenja sa Zakonom o radu, potrebno je odmah tražiti od poslodavca da se takve odredbe ili klauzule brišu.

Zahtjev za ispravak – kada i kako ga podnijeti 

Zahtjev za ispravak trebate podnijeti svojem poslodavcu. Zakon nije definirao rok za podnošenje tog zahtjeva, no predlažemo da takav zahtjev podnesete u što kraćem roku, a najkasnije u roku 8 dana od primitka prijedloga novog ugovora ili aneksa ugovora o radu.

U zahtjevu za ispravak trebate napisati:

  • za koje radno mjesto imate sklopljen ugovor o radu;
  • detaljno navesti opis poslova trenutnog radnog mjesta;
  • obrazložiti iz kojeg razloga je prevođenje radnog mjesta nepravilno;
  • iznijeti zahtjev na koje radno mjesto bi trebali biti prevedeni.

Zahtjev za ispravak mora biti sastavljen u pisanom obliku i mora biti potpisan, te ili urudžbiran izravno kod poslodavca, ili poslan poštom preporučeno na adresu sjedišta poslodavca ili poslan na službenu adresu elektroničke pošte čelnika ustanove.

Čelnik tijela može vaš zahtjev ili prihvatiti ili odbiti. Zakon nije propisao poseban rok za donošenje tih odluka. Ako ga prihvati, o tome vas se mora obavijestiti pisanim putem i u tom slučaju bi trebali dobiti izmijenjeni prijedlog novog ugovora ili aneksa ugovora o radu.

Ako vas čelnik tijela odbije, morate dobiti pisanu odluku o odbijanju zahtjeva za ispravak. Protiv te odluke je potrebno u roku 15 dana od primitka podnijeti zahtjev za zaštitu prava. Ako poslodavac ni protekom 15 dana od primitka zahtjeva za zaštitu prava ne izmijeni svoju odluku, onda se u daljnjem roku od 15 dana mora podnijeti tužba nadležnom sudu radi utvrđenja ispravnog radnog mjesta.

U onim situacijama za koje Sindikat procijeni da su članovi opravdano odbili potpisati prijedlog Ugovora, odnosno da je poslodavac neopravdano odbio njihov zahtjev za ispravak, članovi će imati pravo na besplatno pravno zastupanje pred sudom!

Koje su posljedice nepotpisivanja prijedloga izmjena ugovora?

Ako odbijete potpisati prijedlog koji vam ponudi poslodavac, on će vam u nekom trenutku uručiti tzv. otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora. U toj situaciji dobit ćete:

  • odluku o otkazu vašeg trenutnog ugovora o radu i
  • u prilogu te odluke ponudu za sklapanje novog ugovora o radu u kojem će poslodavac vjerojatno staviti isti koeficijent koji vam je ponudio i prethodno.

Imat ćete najmanje 8 dana da prihvatite novi ugovor, a ako ga odbijete, uslijedit će otkaz!

Prije takvog otkaza poslodavac mora provesti savjetovanje s radničkim vijećem/sindikalnim povjerenikom.

Bitno je za naglasiti da prema Zakonu o radu, ako radnik i prihvati izmijenjenu ponudu, i dalje pridržava pravo da pred nadležnim sudom osporava dopuštenost otkaza. To konkretno znači da, neovisno o potpisivanju novog ugovora kojeg će poslodavac ponuditi nakon otkaza vašeg postojećeg ugovora i dalje imate pravo tražiti od suda da utvrdi nedopušteno postupanje poslodavca.

Stoga, ako budete nezadovoljni ponudom poslodavca, ali želite ostati u radnom odnosu, sugeriramo da prihvatite ponudu novog ugovora, ali uz to morate istaknuti kako pridržavate pravo da pred sudom osporavate dopuštenost prethodnog otkaza. U roku od 15 dana od potpisivanja ponude poslodavca morate podnijeti zahtjev za zaštitu prava, a nakon čega imate rok od 15 dana od očitovanja poslodavca (ili ako se isti ne očituje) za podnošenje tužbe sudu.

Ako se izjasnite da ne prihvaćate ponudu novog ugovora, onda će otkaz stupiti na snagu. I u tom slučaju opet ćete imati pravo u roku 15 dana izjaviti zahtjev za zaštitu prava, a nakon toga i pravo podnošenja sudske tužbe unutar zakonskih rokova.

Zaključno

Ako ste nezadovoljni novim koeficijentom, svakako je potrebno uputiti zahtjev za ispravak. Ako vaš poslodavac ne usvoji zahtjev te uslijed toga dođe do otkaza vašeg trenutnog ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora i ako želite ostati u radnom odnosu, prihvatite novu ponudu. Međutim, u očitovanju o prihvatu te ponude trebate navesti da ste podnijeli zahtjev za ispravak i da pridržavate pravo da novi ugovor o radu i otkaz starog ugovora osporavate pred sudom.

 


Ključne riječi:

pravna zaštita, prevođenje radnih mjesta, uredba o koeficijentima, zakon o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva