Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Ilustracija/Pexels

Generacija Z se sve češće učlanjuje u sindikate

Fokusirani su na kolektiv, stava su da ako oni ne učine ništa, ništa se neće ni promijeniti, a i poprilično su dobri po pitanju organizacije. Leže im i digitalne tehnologije, a ne plaši ih otkaz kao najčešći oblik zastrašivanja sindikalista.

8. rujna 2023.

Generacija Z postala je najsindikalnija živuća generacija, objavio je to Centar za razvoj Amerike, prenosi BBC.

Naime, ispostavilo se da su osobe rođene između 1990. te 2010. godine danas najčešće članovi sindikata. Zašto je to tako, pokušala je objasniti Kate Bronfenbrenner, predavačica na Sveučilištu u Cornellu koja se bavi pravima radnika.

Kaže da je to generacija koja je odrastala u uvjerenju da će njima biti bolje nego njihovim roditeljima, a s druge strane teško su pronalazili posao, nakon obrazovanja su još uvijek otplaćivali studentske dugove. Osim toga, suočeni su s klimatskim promjenama te društvom koje se bori s kontrolom oružja i kršenjem reproduktivnih prava žena.

Također, generacija je to koja je radila za vrijeme pandemije koja je pak promijenila prakse poslodavaca te su se radnici organizirali kada su njihove granice prijeđene.

U konačnici, stručnjaci zaključuju da sve češće uključivanje generacije Z u sindikalne aktivnosti ne čudi jer oni su, u odnosu na generaciju X te milenijalce, u većoj mjeri fokusirani na kolektiv. S druge strane, stava su da ako oni ne učine ništa, ništa se neće ni promijeniti, a i poprilično su dobri po pitanju organizacije. Leže im i digitalne tehnologije, a ne plaši ih otkaz kao najčešći oblik zastrašivanja sindikalista.


Ključne riječi:

generacija Z, mladi sindikalisti, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, sindikati u SAD-u

Vezane vijesti

Prednosti članstva