Foto: HRT

Ribić: Bitno je sačuvati kadar javnih i državnih institucija

Poligraf, 13.10.2023. – Našem redovnom profesoru od 2009. godine, prije krize, relativni standard je pogoršan za 19 posto. U međuvremenu su prosječna i medijalna plaća u privredi narasle puno više nego plaće u javnim službama

13. listopada 2023.

Radnici, zaposlenici, javni službenici, svi u državi koji žive od svog rada nisu sudjelovali u distribuciji povećanog društvenog bogatstva, samo trče da uhvate svoj vlastiti vrat, rekao je to savjetnik Sindikata Vilim Ribić u Poligrafu.

U rastu društvene produktivnosti, bogatstva, smatra, trebaju sudjelovati i oni koji su to stvorili i stvarali. Naš Sindikat se posebno zalagao za povećanje plaće. Na pregovorima smo tražili povećanje osnovice za 15 posto što bi bilo pokrivanje inflacije u ovoj godini te anticipacija, predviđanje one koja dolazi.

Cjenovni pritisak, pogotovo preko cijene hrane, bitno je srozao kvalitetu života u našoj zemlji. Vrlo je često ekonomska politika bila u funkciji imućne manjine jer se računalo da ako njima bude dobro, onda će biti dobro i drugima. To se nije tako pokazalo. Sadašnje stanje gdje se zemlja nalazi je zabrinjavajuće.

Našem redovnom profesoru od 2009. godine, prije krize, relativni standard je pogoršan za 19 posto. Prosječna plaća u privredi, medijalna plaća, sve to skupa je otišlo puno više nego plaće u javnim službama.

Hvatamo zrak, hvatamo život, ali to nije dovoljno za jednu ozbiljnu politiku. Ozbiljna državna politika mora voditi brigu da se kadrovi ne prelijevaju iz javnog sektora, javnih institucija, jer time potkopavaju institucije, pravnu sigurnost, potkopavaju socijalnu državu. Beskrajno je važno da se kadrovska supstanca u javnim i državnim institucijama sačuva, očuva i unaprijedi. Mi vidimo kakva je to pustoš i koliko nedostaje vrhunskih ljudi u javnim institucijama.


Ključne riječi:

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, savjetnik sindikata, sindikat znanosti, Vilim Ribić, Vilim Ribić u Poligrafu

Vezane vijesti

Prednosti članstva