Započela referendumska inicijativa o promjeni izbornog sustava

Cilj inicijative jest da se u Ustav RH unesu cjelovita izborna načela koja potiču demokratizaciju izbornog sustava i omogućuju da već na sljedećim parlamentarnim izborima građani svoje predstavnike izabiru imenom i prezimenom.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ te brojne građanske udruge, vjerske zajednice, političke stranke, obitelji i pojedinci, organiziraju od 21. 9. do 5. 10. 2014. izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma na kojem bi građani RH odlučili žele li da se u Ustav RH unesu cjelovita izborna načela koja potiču demokratizaciju izbornog sustava i omogućuju da već na sljedećim parlamentarnim izborima građani svoje predstavnike izabiru imenom i prezimenom. Ovdje se možete precizno informirati o referendumskom pitanju i o često postavljanim pitanjima i odgovorima.

Sindikat znanosti odlučio je (kao i cijela Matica hrvatskih sindikata) javno podržati ovu inicijativu, s obzirom da je velika većina predloženih izmjena izbornog sustava u skladu sa stajalištima tijela Sindikata.  Stoga pozivamo sve članove zainteresirane za volontiranje u procesu prikupljanja potpisa za održavanje referenduma (administrativni, organizacijski, logistički poslovi i dežurstva na štandovima) da se jave u Tajništvo Sindikata ili direktno udruzi “U ime obitelji” na volontiraj@uimeobitelji.net, preko web stranice na adresi http://uimeobitelji.net/za-volontere/, ili na mobitel 095/820-4357.

Cilj referendumske inicijative, u sklopu koje bi birači mogli donijeti odluku o unošenju u Ustav RH stručno utemeljenih, cjelovitih i suvremenih izbornih načela, jest da već na prvim sljedećim parlamentarnim izborima 2015. godine:

  1. saborske zastupnike biramo imenom i prezimenom,
  2. da svi hrvatski državljani koji žive u Hrvatskoj i izvan nje mogu glasovati i dopisnim i elektroničkim putem,
  3. da sve stranke imaju jednake i pravedne uvjete natjecanja za Sabor,
  4. da svaki glas birača vrijedi podjednako u svim izbornim jedinicama,
  5. da se ostvari pravednija zastupljenost birača u Saboru jer je na prošlim parlamentarnim izborima 25% glasova bilo dodijeljeno strankama za koje birači nisu glasali.

Predložene promjene izbornog sustava osigurat će veću odgovornost saborskih zastupnika biračima. Upravo sposobni i odgovorni, umjesto podobni, saborski zastupnici preduvjet su gospodarskog i svakog drugog oporavka Hrvatske.
Kada se u nekoj demokratskoj državi pokaže da djelovanje vlade ne daje zadovoljavajuće rezultate u gospodarskom oporavku zemlje onda je normalno da parlament izglasa nepovjerenje toj vladi i da se izabere nova vlada koja će s drugim programom i sastavom ljudi pokušati doći do rješenja. I zastupnici u Hrvatskom saboru imaju zakonsko pravo i mogućnost opozvati, odnosno smijeniti premijera i vladu ako oni ne obavljaju svoj posao na zadovoljavajući način. Za pokretanje postupka smjene vlade potrebno je da opoziv zatraži jedna petina od 151 zastupnika, a za odluku o smjeni vlade treba glasati većina zastupnika – njih barem 76. Čini se da u ovom trenutku, u Saboru nema dovoljno odgovornih zastupnika koji bi izglasali nepovjerenje Vladi tijekom čijeg trogodišnjeg upravljanja Hrvatskom svaka 3 mjeseca konstantno BDP pada – ostavljajući stotine tisuća građana i dalje bez posla.

Referendumska inicijativa „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ želi osigurati da u Sabor na sljedećim izborima mogu biti izabrani zastupnici koji bi ovako nesposobnu vladu kao što je aktualna, smijenili – bez obzira na to iz koje stranke dolaze jer će se predloženim izmjenama osigurati da zastupnici budu najviše odgovorni biračima a manje vodstvima stranaka.

Detaljnije informacije o inicijativi možete naći na uimeobitelji.net i na news portalu narod.hr koji je i medijski pokrovitelj referendumske inicijative.


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, prikupljanje potpisa, referendum o izbornom modelu, U ime obitelji

Vezane vijesti

Prednosti članstva