Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Ilustracija/Unsplash

Zakon o plaćama na Vladi, evo što su glavni problemi

Sindikat je još u lipnju objavio komentare na prijedlog Zakona o plaćama. Neke stvari su u međuvremenu popravljene, neke nisu. Zakon ide u drugo čitanje, a sindikati idući tjedan čekaju uredbe o koeficijentima

Na dnevnom redu Vlade je Nacrt konačnog prijedloga zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama. Riječ je o ključnom Zakonu za regulaciju materijalne pozicije zaposlenih u javnim službama.

Sindikat je još u lipnju objavio svoje komentare na prvu verziju Zakona u kojima smo problematizirali sve važne aspekte.

Komentari Sindikata na Zakon o plaćama

Zakon se od tada poboljšao te je usvojen i relevantan broj sindikalnih primjedbi, no dva ključna problema za sindikate i dalje su prisutna. Prvi je da i dalje nemamo cjeloviti uvid u efekte Zakona na plaće te se nadamo da ćemo navedeno dobiti idući tjedan, a drugi problem tiče se sustava ocjenjivanja. Istovremeno, Sindikat podržava intenciju uređenja sustava plaća kroz Zakon te bi uredbama koje će stupiti na snagu po donošenju Zakona plaće trebale snažnije rasti.

Od resornog ministra, kao i Ministarstva rada i Ministarstva pravosuđa i uprave, kao nositelja izrade Zakona, višekratno smo zatražili:

  • propisivanje iznimki za projektna radna mjesta u sustavu znanosti i visokog obrazovanja
  • uvođenje prava asistenta da dobije dodatak za doktorat odmah nakon što doktorira
  • pronalaženje rješenja za ugovaranje dodatka za posebne uvjete rada u sustavu što nije kompatibilno s trenutnim rješenjima u Zakonu o plaćama.

Kroz rad na uredbama o koeficijentima tražit ćemo dva stupnja za radno mjesto asistenta kako bismo to radno mjesto učinili atraktivnijim!

Nadalje, sustav ocjenjivanja kojeg Zakon predviđa i za javne službe nije kompatibilan s načinom na koji funkcionira većina javnih službi, pa tako ni s načinom na koji funkcionira sustav znanosti i visokog obrazovanja. U slučaju kreiranja smislenih procedura i kriterija ocjenjivanja koje bi prevenirale moguće zloupotrebe ovog instrumenta (što Zakon ne radi i prepušta podzakonskim aktima), ocjenjivanje bi bilo korisno za nenastavno i neznanstveno osoblje kao instrument dodatnog povećanja plaća zaposlenicima koji imaju suženu karijernu perspektivu.

Istovremeno, primjena predloženog sustava na nastavna i znanstvena radna mjesta mogla bi dovesti do brojnih problema. Problem za sve zaposlenike moglo bi biti korištenje sustava ocjenjivanja kao alata ne za motiviranje najboljih već za kažnjavanje zaposlenika koji iz bilo kojeg razloga uđu u sukob s poslodavcem zbog prijavljivanja nepravilnosti u radu, sindikalnog angažmana ili sličnih stvari. Stoga je nužno da sustav ocjenjivanja bude postavljen na način da i one koji ocjenjuju netko ocjenjuje.

Zakon će se idućeg tjedna uputiti u saborsku proceduru te će Sindikat nastojati utjecati na izmjenu preostalih problematičnih dijelova. Na snagu bi trebao stupiti početkom 2024. godine.

Uredbe o koeficijentima Vlada bi trebala sindikatima dostaviti tijekom idućeg tjedna te će sindikati imati period do Božića u kojem će moći u nekoj mjeri dodatno utjecati na same uredbe. Prve isplate uvećanih plaća po novom sustavu plaća trebale bi ići u mjesecu travnju 2024. godine.

U okviru rada na uredbama Sindikat će se voditi s četiri već ranije definirana prioriteta:

  1. unaprjeđenje pozicije asistenata;
  2. zadržavanje motivirajućih karijernih perspektiva u sustavu;
  3. očuvanje društvenog položaja najviših radnih mjesta u sustavu;
  4. primjeren rast najnižih plaća te rast plaća zaposlenika u stručnim službama

O gore navedenim prioritetima šire možete vidjeti OVDJE.


Ključne riječi:

Povjerenstvo GSV-a, Sindikat o Zakonu o plaćama, zakon o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva