Foto: Unsplash

VAŽNO – Nove upute za prevođenje i posebni uvjeti rada

Objavljujemo nove upute za prevođenje radnih mjesta informatičara, položajna radna mjesta te upute oko dodatka za doktorat asistentima i stručnim suradnicima. Dodatak za posebne uvjete rada bit će reguliran idućeg tjedna

Informatička radna mjesta

Na inzistiranje Sindikata, Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je ustanovama u sustavu poslalo novu uputu za prevođenje informatičkih radnih mjesta. Time je izmijenjena dosadašnja uputa Ministarstva rada koja je bila suprotna čl. 26. same Uredbe o nazivima radnih mjesta u kojem je propisano da se informatička radna mjesta prevode neovisno o trenutnom nazivu radnih mjesta.

Uputa o načinu ustrojstva informatičkih radnih mjesta na ustanovama u sustavu visokog obrazovanja

Sukladno današnjoj uputi, voditelji informatičkih službi se prevode kao informatički specijalisti na koeficijent 2,65, uz uvjet da zadovoljavaju propisane uvjete za to radno mjesto iz Uredbe (minimalno 5 godina staža i VSS), a ne na koeficijent 2,2 kako je prije neki dan protumačilo Ministarstvo rada. Time je omogućeno i drugim zaposlenicima na informatičkim radnim mjestima da ostvare primjerenije koeficijente.

Položajna radna mjesta

Također, s obzirom da su položajna i čelna radna mjesta u sustavu uređena nelogično, danas je Ministarstvo rada objavilo tumačenje kojim rješava jedan dio tih problema. Niže prenosimo tumačenje koje je moguće pronaći i OVDJE.

Koeficijent redovitog profesora u trajnom izboru i znanstvenog savjetnika izabranog na položajno radno mjesto manjeg koeficijenta

Budući da na pojedina položajna radna mjesta u sustavu znanosti i visokog obrazovanja mogu biti izabrani redoviti profesori u trajnom izboru i znanstveni savjetnici, radi ostvarivanja načela zadržavanja povoljnijeg prava navedeni mogu zadržati koeficijent profesora u trajnom izboru odnosno znanstvenog savjetnika (4,35).
Gore navedeno odnosi se na sljedeća radna mjesta:

  1. Pomoćnik ravnatelja instituta – prodekan od 100 do 500 zaposlenika 4,32
  2. Pročelnik sveučilišnog odjela –  4,32
  3. Prodekan fakulteta bez pravne osobnosti – 4,25
  4. Pomoćnik ravnatelja instituta – prodekan do 100 zaposlenika – 4,25
  5. Zamjenik pročelnika sveučilišta odjela – 4,25.

Pritom napominjemo kako će se u sustav za obračun plaće unositi položajni naziv radnog mjesta te oba koeficijenta.

Asistenti i stručni suradnici

Početkom idućeg tjedna očekujemo i dodatne upute kojima treba biti definirano:

  • automatsko priznavanje dodatka za doktorat za sve asistente koji doktoriraju prije isteka ugovora, bez ikakve potrebe donošenja odluke poslodavca
  • pravo na dodatak za doktorat za sve više stručne suradnike ili stručne savjetnike neovisno o tome imaju li propisano aktima ustanove da za navedeno radno mjesto moraju imati završen doktorat ili ne.

Kolektivni ugovor za znanosti i visoko obrazovanje i pitanje posebnih uvjeta rada

Očekujemo da će Vlada RH idućeg tjedna donijeti Odluku o produljenju odredbi granskog kolektivnog ugovora i Dodatka I. koji regulira dodatke za posebne uvjete rada. Time će se ti dodaci i sva druga prava iz ugovora nastaviti primjenjivati do sklapanja novog ugovora.

Postupak prevođenja radnih mjesta

U trenutnom procesu prevođenja nenastavnih i neznanstvenih radnih mjesta, posebno voditeljskih radnih mjesta javljaju se brojni problemi, posebno na visokim učilištima. Sindikat na neke od tih problema upozorava već mjesecima i u više navrata apelirali smo i na nadležna ministarstva, ali i na čelnike naših ustanova da je nužno pripremiti se za ovaj proces. Nažalost, prema onome čemu svjedočimo posljednjih nekoliko dana, ta je priprema izostala. Ustanove postupaju različito i bez smislene koordinacije, a upute Ministarstva rada, umjesto da razjašnjavaju i olakšavaju proces, u nekim slučajevima su stvari dodatno zakomplicirale.

U nadolazećim danima pokušat ćemo, kao i do sada, utjecati da ovaj proces završi u interesu najvećeg broja zaposlenika u sustavu, no Sindikat ne može preuzeti ulogu čelnika ustanova u našem sustavu koje moraju odraditi ovaj proces, niti Sindikat može pisati upute i mijenjati koeficijente koje je Vlada predvidjela u samoj Uredbi.

U ovom trenutku svi kapaciteti Sindikata su usmjereni na pravovremenu pravnu pomoć našim članovima te Vam i ovim putem skrećemo pažnju na naše upute kako da postupate i kome da se javite ako imate bilo kakvih problema u ovom trenutku.

UPUTE SU DOSTUPNE OVDJE.

Također, molimo Vas da ne šaljete upite istovremeno i odvjetničkom društvu i Tajništvu jer se time gubi na vremenu i možebitno zakidate sebe ili nekog drugog za pravovremeni odgovor!


Ključne riječi:

asistenti, informatičari, položajna radna mjesta, posebni uvjeti rada, prevođenje radnih mjesta

Vezane vijesti

Prednosti članstva