Stajališta Sindikata o obveznim COVID potvrdama

Od 15. studenog nadalje svaki će zaposlenik u sustavu znanosti i visokog obrazovanja pri dolasku na posao morati predočiti negativan test na SARS-Cov2 virus, odnosno važeću COVID-19 potvrdu

Poštovane kolegice i kolege!

Suočeni s rekordnim dnevnim brojevima zaraženih osoba i sve većim pritiskom na ograničene kapacitete zdravstvenog sustava u RH u trenutnom COVID-19 valu, socijalni partneri (sindikati i poslodavci) su na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća održanoj u ponedjeljak, 8. 11. zajednički podržali aktualne mjere za suzbijanje pandemije, koje uključuju obavezne COVID potvrde kao preduvjet za pristup radnom mjestu za sve zaposlene u državnim i javnim službama.

To znači da će od 15. studenog nadalje svaki zaposlenik u sustavu znanosti i visokog obrazovanja pri dolasku na posao morati predočiti negativan test na SARS-Cov2 virus, odnosno važeću COVID-19 potvrdu. Osnovni cilj mjere je ostvariti veću sigurnost uvjeta rada i razinu zaštite od mogućih, teških zdravstvenih posljedica za sve zaposlene i sve korisnike naših javnih usluga.

Svjestan velikog interesa naših članova, Sindikat je o ovoj mjeri zauzeo sljedeća stajališta, utemeljena na jednoglasnim odlukama Malog vijeća:

Sindikat će pružiti pravnu pomoć zaposlenicima koji se odbijaju cijepiti, u skladu s Ustavom, zakonom i drugim propisima u slučaju da im zbog neposjedovanja COVID potvrda prijeti otkaz ugovora o radu.

Nije sasvim jasno je li ova odluka Stožera sukladna Ustavu i dok se Ustavni sud ne očituje, potrebna je suzdržanost naših ustanova pri donošenju ultimativnih odluka, što ćemo i predložiti dekanima i ravnateljima. Na sjednici GSV-a na naš upit dobili smo uvjeravanja ministra zdravstva da svi koji imaju medicinski opravdane razloge neće snositi posljedice u smislu otkaza ugovora o radu.

Sindikat će pružiti i praktičnu podršku u slučajevima eventualnih otkaza, u smislu posredovanja i traženja organizacijskih rješenja na ustanovama kako bi se izbjegli otkazi.

Sindikat može apelirati na takvu organizaciju posla koja bi omogućila da necijepljeni zaposlenici ne dovode u pitanje zdravlje drugih zaposlenika i svoje osobno. Necijepljeni su podložniji zarazi te u slučaju zaraze mogu dovesti u pitanje pravo drugih zaposlenika na sigurne uvjete rada, posebno u ranoj fazi dok simptomi nisu vidljivi. U takvom slučaju odgovornost pada na poslodavca, a pogotovo nakon odluke Stožera to postaje pitanje i zaštite na radu. U takvim nesigurnim i nejasnim pravnim okolnostima, nije nikome moguće jamčiti uspjeh naših zalaganja.

U sindikalno-političkom smislu Sindikat znanosti zagovara cijepljenje.

Stanje je dramatično, ljudi umiru u sve većem broju, a zdravstveni sustav neće izdržati ovakvo povećanje pritiska. Živimo u nenormalnim uvjetima već dvije godine, gospodarski i društveni život je u mnogim aspektima invalidan i da bi se tome stalo na kraj, društvo nije našlo bolje rješenje od cijepljenja.

No, valja razlikovati naša stajališta o društvenoj korisnosti cijepljenja od naših sindikalnih i profesionalnih obaveza prema članovima. Naši članovi mogu u svakom trenutku računati na nas i slobodno nam se obratiti u slučaju bilo kakvog problema. Sve argumente pravne naravi uzimamo u obzir i nećemo ih zanemariti u zaštiti ljudi. Međutim, članovi trebaju biti svjesni da postoje i drugi pravni argumenti. Ustavni sud bi se mogao očitovati negativno na zahtjev sindikata i u postojećim okolnostima staviti zaštitu javnog zdravlja ispred svih drugih prava i sloboda.

Sindikat dijeli mišljenje svih socijalnih partnera da je u postojećim izvanrednim okolnostima opće javnozdravstvene ugroze riječ o razmjernoj i opravdanoj mjeri usmjerenoj isključivo ka prevenciji daljnjeg gubitka ljudskih života.

Sindikat će brinuti o svim svojim članovima, neovisno o tome dijele li mišljenje Sindikata o cijepljenju ili ne. Međutim, Sindikat u središte svoje brige uvijek stavlja one ljude kojima je najteže. To su u ovoj situaciji oni koji se bore za svaki dah u bolnicama, kao i oni koji su izgubili svoje najbliže zbog virusa.

Sindikat je solidarnost i empatija, ne samo s onima koji mogu dobiti otkaz, već i sa svim ljudima koji se danas ne mogu liječiti u bolnicama od raka ili drugih bolesti, s onima koji trpe velike bolove jer nemaju novca za privatne klinike i sa svima onima koji svoje mjesto na listi čekanja u pretrpanim javnim bolnicama neće dočekati.

Iz ove situacije društvo mora izaći, a za to odgovara izvršna i politička vlast.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

izv. prof. dr. sc. Vesnica Garašić,
predsjednica Velikog vijeća

Vilim Ribić,
glavni tajnik

 


Ključne riječi:

cijepljenje, COVID potvrde, COVID-19, otkaz ugovora o radu

Vezane vijesti

Prednosti članstva