Sindikat upozorio na oprezno postupanje sa zaposlenicima kojima zbog COVID potvrda prijeti otkaz

Povodom uvođenja obveze testiranja odnosno predočenja COVID potvrda u sustav znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat je uputio pismo svim čelnicima ustanova u sustavu.

Sadržaj pisma objavljujemo u nastavku:

REKTORIMA, DEKANIMA I RAVNATELJIMA NAŠIH USTANOVA

Poštovani rektori, dekani i ravnatelji!

Od sutra se uvodi obvezno testiranje na bolest COVID-19 na našim fakultetima i znanstvenim institutima. Odbijanje testiranja (ili neposjedovanje EU digitalne COVID potvrde kojom se potvrđuje da je osoba cijepljena ili da je preboljela COVID-19) može dovesti do otkazivanja ugovora o radu.

Iako je Sindikat znanosti pozvao sve svoje članove na cijepljenje, iako ima razumijevanje za jačanje mjera u borbi za zaštitu zdravlja i života ljudi, upozoravamo i apeliramo na Vas da nikako ne pristupate otkazima iz više razloga:

  1. Pravna situacija oko zakonitosti otkaza radi takvih razloga nije izvjesna. Ustavni sud se o ustavnosti odluke Stožera još nije oglasio, a odluku o obaveznosti COVID potvrda ne prati zakonska regulacija, što je imperativ da bismo bili sigurni, i Vi i mi, o tome jesu li otkazi zakoniti ili ne, na što javnost upozoravaju mnogi respektabilni stručnjaci s pravnih fakulteta na našim sveučilištima.
  2. Radi se o iznimnoj situaciji, koja nije znak radne neodgovornosti ljudi, već je posljedica strahova ljudi (s onu stranu opravdanosti ili neopravdanosti) i drugačijeg viđenja stvari u situaciji koja, objektivno govoreći, nije sasvim bez dvojbi.

Eksperimentalnost cjepiva očito zbunjuje i plaši neke ljude. U politici ne postoji jedinstveni stav. Vlade ne pristupaju zakonskoj obavezi cijepljenja, što nekima otvara pitanja o sigurnosti cjepiva. Iako su rizici težih nuspojava i smrti od cijepljenja do sada bili iznimno mali, oni ipak postoje i daju temelje dijelu zaposlenika za njihove strahove i pozivanje na slobodu izbora.  Na koncu, nije jasno kako to da su studenti izuzeti iz obaveze, a zaposlenici nisu, što otvara legitimno pitanje hoće li ovakve mjere u našem sustavu biti svrhovite.

  1. Sustav teško može funkcionirati ako ostane bez specifičnih kadrova, koje ne možemo naći na burzi rada.

Otkaz je prejaka sankcija za ovu situaciju. Predlažemo da u ovom trenutku pronađete privremena, drugačija rješenja, možda dogovor o radu od kuće i nastavi na daljinu, dogovor o neplaćenom dopustu ili umjesto nastave izolirani rad u znanosti i stručnom radu i tome slično.

Upozoravamo na moguće mnogobrojne sudske tužbe po ovom pitanju, te trošak i kaos za sustav, ako se pokaže da su otkazi neutemeljeni. Sindikat će svakako ispuniti svoju profesionalnu obavezu prema svojim članovima u slučaju takvih pravno dvojbenih otkaza, neovisno o našim stavovima po pitanju cijepljenja i uvođenja COVID potvrda.

Uvjereni smo da ćete Vi naći najbolje rješenje u našem dovoljno fleksibilnom sustavu za takve situacije.

Srdačno Vas pozdravljamo!

Vilim Ribić, glavni tajnik


Ključne riječi:

cijepljenje, COVID potvrde, COVID-19

Vezane vijesti

Prednosti članstva