Foto: Unsplash

Obračun plaća prema novom sustavu koeficijenata

Koji se dodaci u novom sustavu koeficijenata ukidaju i hoće li zbog toga padati plaće? Dobili smo ovih dana niz takvih pitanja pa u nastavku dajemo kratka pojašnjenja

AŽURIRANO: U međuvremenu smo izradili kalkulator plaće prema novom sustavu koeficijenata, a dostupan je OVDJE.


Sindikat je objavio dokument cjelovite uredbe o koeficijentima, a možete ga pogledati OVDJE.

Novi koeficijenti pretpostavljaju i novi način obračuna plaća. S obzirom na velik broj Vaših upita o tome koji se dodaci po stupanju na snagu nove uredbe o koeficijentima zadržavaju, naglašavamo kako se u našem sustavu nakon stupanja na snagu nove uredbe o koeficijentima koju Vlada RH najavljuje za ožujak ove godine više neće isplaćivati sljedeći dodatci:

  • prosvjetni dodatak od 13,72 posto kojeg sada ostvaruju svi zaposleni u sustavu
  • dodatak od 6,11 posto kojeg ostvaruje nenastavno i neznanstveno osoblje
  • dodatci u fiksnom iznosu od 100, 80 i 60 eura koji se isplaćuju od srpnja prošle godine te
  • dodatak za poslijediplomski studij kod onih radnih mjesta za koja je taj studij uvjet za zapošljavanje
Svi dodaci koji se ukidaju bit će kompenzirani povećanjem koeficijenata i nitko od postojećih zaposlenika zbog ukidanja dodataka neće imati manju plaću!

Dodatak za doktorat više neće ostvarivati viši asistenti, docenti i sva druga radna mjesta u sustavu za koja je postojanje doktorata uvjet za to radno mjesto. Protuvrijednost tog dodatka bit će prebačena u koeficijent tih radnih mjesta. Svi drugi zaposlenici, neovisno na kojem radnom mjestu su zaposleni, ako su do sada ostvarivali pravo na doktorat, neovisno o tome bio on povezan s njihovim radnim mjesto ili ne, pravo na taj dodatak zadržat će i dalje.

No, novi zaposlenici koji ulaze u sustav neće imati pravo na dodatak za doktorat ako on nije povezan s područjem kojim se zaposlenik bavi na svojem radnom mjestu. Odluku o tome donosit će poslodavci!


Ključne riječi:

novi koeficijenti, obračun, plaća, uredbe

Vezane vijesti

Prednosti članstva