Foto: Pixabay

Problemi s uvećanjem plaće za članove na slobodnoj studijskoj godini

Stav Sindikata je da sabbatical nije plaćeni dopust, već specifičan oblik rada te bi se za vrijeme njegovog korištenja trebala isplaćivati plaća, a ne naknada za dopust. Iako se s time načelno složilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, recentna povećanja koeficijenata ne želi primijeniti na zaposlenike na sabbaticalu.

Sindikat je svjestan pritužbi znatnog broja članova na nemogućnost ostvarivanja uvećanja plaće temeljem novih koeficijenata zbog korištenja prava na slobodnu studijsku godinu (sabbatical). Zbog nepovoljnog pravnog tretmana tog instituta, dio zaposlenika koji ga koriste financijski su znatno zakinuti, što je s obzirom na rast troškova prošle, ali i ove godine izrazito nepovoljna pozicija. Slična situacija je i sa zaposlenicima na plaćenom studijskom dopustu.

Stav Sindikata je da sabbatical nije plaćeni dopust kako je to trenutno definirano, već specifičan oblik rada koji obuhvaća prije svega znanstveno i stručno usavršavanje, istraživanje te pisanje knjiga i znanstvenih radova. Upravo iz tog razloga zaposlenik je dužan po završetku sabbaticala stručnom vijeću ustanove podnijeti izvješće o provedenim aktivnostima. Sukladno tome, za vrijeme njegovog korištenja trebala bi se isplaćivati plaća, a ne naknada za dopust koja je određena fiksno i ne mijenja se kako raste osnovica, koeficijent ili neki drugi element plaće.

Sindikat već duže vrijeme upozorava nadležne u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na potrebu da se ovaj problem riješi na najpovoljniji način za radnike. Još sredinom 2022. godine, u sklopu 28. sjednice Povjerenstva za tumačenje KUZVO-a kojoj je prisustvovao i sam ministar Fuchs, obostrani je stav bio kako bi u slučaju povećanja osnovice ili nekog drugog elementa obračuna plaće u sustavu zaposlenicima na sabbaticalu primanja trebala rasti kao i ostalim kolegama u sustavu. Isti stav je načelno podržan i u okviru pregovora za novi KUZVO.

Budući da zbog opstrukcije od strane MZO-a nije došlo do potpisivanja novog KUZVO-a, koji je ovo pitanje trebao riješiti,  Sindikat je od Ministarstva višekratno tražio da gore usuglašeno rješenje implementira samostalno. Sukladno tome uputili smo i službeni dopis (vidi OVDJE) u kojem smo naveli sve gore opisane činjenice i predložili da se primanja zaposlenika na sabbaticalu izjednače s primanjima drugih zaposlenika. Ministarstvo to za sada odbija napraviti, iako se načelno s time već ranije složilo! Sindikat će nastaviti inzistirati na tome da se za vrijeme slobodne studijske godine isplaćuje plaća, a ne naknada za dopust.


Ključne riječi:

novi koeficijenti, novi sustav koeficijenata, sabbatical, slobodna studijska godina

Vezane vijesti

Prednosti članstva