Priopćenje: Osrednjost odlikuje osrednjost

Nedavno odlikovanje prorektora Sveučilišta u Zagrebu Ante Čovića Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića očigledan je primjer instrumentalizacije institucije predsjednika RH radi ostvarivanja osobnih interesa i koristi i, nadamo se, posljednja sramota predsjednice na odlasku Kolinde Grabar-Kitarović.

Umjesto da autoritetom predsjednice države odlikovanjima potiče i nagrađuje društveno korisno i s aspekta javnog interesa poželjno ponašanje, ona ga je dodijelila osobi za koju bi mnogi poznavatelji prilika u akademskoj zajednici ustvrdili da je vrsni i kreativni istraživač samo u području institucionalizacije akademske korupcije. Riječ je o „grani znanosti“ koja se rapidno širi i zaokuplja sve više Čoviću sličnih „znanstvenika“ i onih koji bi to tek htjeli postati.

Ćović, po svim mjerljivim parametrima osrednji znanstvenik (koji se u životu barem jednako, ako ne i više, bavio politikom), s mjesta prorektora za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju već niz godina ima bitan utjecaj na kadroviranje na Sveučilištu u Zagrebu. Svoj je kreativni vrhunac u tom smislu doživio kada je u posljednjih nekoliko godina potpuno izmijenjena kadrovska struktura Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, odakle je otišlo niz vrhunskih, mladih i perspektivnih znanstvenika. Umjesto njih je na Hrvatske studije ovaj mag zapošljavanja uspio dovesti niz svojih prijatelja i poznanika, mahom starijih od 65 godina. O njihovoj kvaliteti najviše govori činjenica da ih po kriterijima izvrsnosti matične ustanove nisu htjele zadržati.

Vjerujemo da su mu te osobe osobito zahvalne, jer su im na teret državnog proračuna priskrbljene nemale plaće znanstvenika i pripadajući društveni položaj, međutim čini se kako u pozadini takvog kadroviranja znatno više nego želja za pomaganjem drugima čuči osobni interes. Naime, već je nekoliko puta javno komunicirana činjenica da je g. Čović nezakonito zaposlen na Sveučilištu, odnosno Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, jer je prešao starosnu dob od 70 godina iza koje mu, sukladno važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i odluci Ustavnog suda, nije dozvoljeno dalje raditi.

Umjesto da bude uzor u poštivanju zakonitosti i važeća pravna pravila primijeni na sebe (što je osobito važno jer se nalazi na prorektorskoj funkciji gdje je u odnosu na svoj radni odnos u sukobu interesa!), za njega je režiran i nezakonito proveden postupak produljenja radnog odnosa kao da je navršio 65., a ne 70. godinu života. Postavlja se pitanje može li i smije li se odlikovati osoba koja očigledno nezakonito postupa te se, kao i nadređeni joj rektor Boras, oglušuje na nekoliko puta javno upućena upozorenja o nezakonitom nastavku radnog odnosa u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Također, treba konstatirati da su se djelovanjem ovog „eksperta“ za zapošljavanje Hrvatski studiji iz institucije koja je 2014. godine dobivala najbolje ocjene u pojedinim znanstvenim područjima srozali na nezakonito osnovanu instituciju u kojoj se iza navodnog svehrvatstva i lažnog domoljublja skrivaju sitni osobni interesi i koja za svoj opstanak moli pojedine političare i lobira preko marginalnih iseljeničkih udruga. To je sigurno u velikoj mjeri zasluga prorektora Čovića, međutim ona ne zaslužuje odlikovanje, nego predstavlja jedan od najvećih krimena današnjeg obrazovnog sustava koji je za svaku osudu.

Kako je onda moguće da jedan znanstvenik koji nema stvarnih zasluga za razvoj znanosti bilo kojeg područja u RH, niti može biti (pozitivan) uzor bilo kome, ipak primi odlikovanje predsjednice? Ne znamo, ali neće nas iznenaditi ako se za neko vrijeme pokaže da je ovo ničim izazvano, dodatno „sitno“ narušavanje predsjedničinog ugleda zapravo veliki zalog za njenu svjetlu budućnost, po završetku doktorskog studija na Sveučilištu u Zagrebu, kao profesorice na Hrvatskim studijima iz „Čovićeve kvote“.

Toliko je to sve tragično da je postalo komično. Osrednjost je odlikovala osrednjost, a neetičnost na Sveučilištu u režiji je bivšeg profesora etike.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća, v. r.

Vilim Ribić, glavni tajnik, v.r.

Ana Petošić, dipl. iur., voditeljica pravne službe, v. r.

Ključne riječi:

Ante Čović, Kolinda Grabar-Kitarović, odlikovanje