Reakcija na laži portala Filozofski bez cenzure

Nakon neosnovanih optužbi na račun predsjednika Velikog vijeća Sindikata pročitajte njegovu reakciju i saznajte kakvu je suradnju imao s Filozofskim fakultetom u Zagrebu.

6. listopada 2020.

Nakon niza neosnovanih optužbi koje su objavljene na račun predsjednika Velikog vijeća Sindikata znanosti prof. dr. sc. Igora Radeke na opskurnoj Facebook stranici „Filozofski bez cenzure“ (posvećenoj tendencioznim pogledima na događaje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu), pojavio se novi portal koji je započeo raditi pod identičnim nazivom i izgledom. Portal u kojem navodno nema cenzure, ali očito niti morala, nastavio je anonimnim člancima iznositi neistinite optužbe na račun neistomišljenika oktroirane uprave na Filozofskom fakultetu.

Unatoč već jednom našem demantiju povodom laži na račun profesora Radeke, u novom tekstu se ponovno sugerira da je predsjednik Velikog vijeća orkestrirao obranu navodno “nečastivih” radnji bivše dekanice prof. dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić. Takva sumanuta tvrdnja polazi ili od pretpostavke da predsjednik Velikog vijeća može izmanipulirati cijeli Sindikat, njegovo vodstvo zbog svojih privatnih interesa, ili pak da stajališta Sindikata oblikuje samo jedan čovjek. Obje tvrdnje su apsurdne. Osim Igora Radeke, suradnju s Filozofskim fakultetom nema niti jedan član Malog vijeća, političkog tijela Sindikata, koje je usvajalo stajališta prema nečuvenom i sramotnom kršenju akademske samouprave na tom fakultetu. A kakvu suradnju ima naš predsjednik Velikog vijeća i za koji novac pročitajte u njegovom demantiju.

Niz neistina na račun predsjednika Velikog vijeća ima višestruku funkciju: oblatiti Sindikat kojeg Igor Radeka zastupa u korist žutog sindikata s desetak članova, a istovremeno iskompromitirati upravu Filozofskog fakulteta, te na taj način pokazati da su dvije „sumnjive“ sredine međusobno surađivale u nečasnim radnjama. Od svih aktera koji se ovdje spominju nečasni su samo oni koji vuku konce iza portala navedenog imena.

REAKCIJA PREDSJEDNIKA VELIKOG VIJEĆA NA BEZUMNE OPTUŽBE OPSKURNOG PORTALA

Anonimni administratori portala „Filozofski bez cenzure“ (blisko povezani s nametnutom upravom Fakulteta) u novoj objavi navode: „Nismo bili pošteni prema istini kada smo napisali da je profesor Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća tzv. Sindikata znanosti (Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja), koštao Filozofski fakultet u Zagrebu 80.000 kn za jedan semestar predavanja koja navodno nije niti održavao“ te dodaju da su to “greškom objavili kao konačnu brojku“, jer „Radeka je za iste usluge u godini prije toga (2019.) koštao Filozofski fakultet 74.810 kn (dokument)! Znači, ukupno 2019. i 2020. 154.810 kn.“ (vidi ovdje)

Bez obzira na već objavljeni demanti neistinitog navoda o isplati honorara u akademskoj godini 2019./2020., u kojoj sam kao vanjski suradnik na Filozofskom fakultetu radio pro bono, bez bilo kakvog honorara (vidi ovdje), anonimni autor iz mraka svoje (o)sobe fiktivnom iznosu od 80.000 kuna potezom pera pridodaje još jedan izdašan honorar iz prethodne 2019. godine, pomoću kojeg učas dođe do gotovo dvostruko većeg iznosa.

Istina je pak, da mi je u akademskoj godini 2018./2019. isplaćen honorar u neto iznosu od 6.522,39 kuna. Dokaze za to nemam samo ja. Oni se nalaze i u službenoj dokumentaciji Filozofskog fakulteta. Ali, tu dolazimo do suštine problema: kada Fakultetom oktroirani dekan prof. dr. sc Miljenko Šimpraga ne bi upravljao na manipulativan način, takve opsjene i objede ne bi bile moguće.

Kako bi cijela konstrukcija o mojoj  gramzivosti kao profesora i sindikalca poprimila širi, zaplotnjački karakter, sporni pamflet završava zaključkom da se „zarade poklapaju s dolaskom profesorice Vlahović-Štetić na mjesto dekanice“, dok se u jednom drugom (od istine podjednako udaljenom) članku na tom istom portalu zaključuje kako u akademskoj godini 2020./2021. „više nema profesora Igora Radeke, što će mu teško pasti jer neće moći naplaćivati svoje sindikalne usluge“.

Međutim, niti to nije točno. Moja suradnja s Filozofskim fakultetom u Zagrebu nije započela za dekanskog mandata uvažene prof. dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić, baš kao što, čini se, neće niti završiti njenom smjenom. Naime, tijekom akademskih godina 2009./2010. i 2010./2011. također sam bio vanjski suradnik Fakulteta. U to vrijeme  bio sam potpredsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Moj nastavni angažman na Filozofskom fakultetu ni na koji način nije povezan s mojom sindikalnom aktivnošću. Tada je dekan Fakulteta bio današnji rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras. K tome, upravo sam danas primio poziv za suradnju s Fakultetom u akademskoj godini 2020./2021. od trenutnog dekana.  Sudeći po domišljatim zaključcima neznanog autora spornih uradaka, iznimno sam uspješan u stvaranju komplota s različitim čelnicima Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojima je malo toga zajedničko.

Bez obzira na sve, ukoliko mi moje matično sveučilište i u sljedećoj akademskoj godini to odobri, nastavit ću suradnju s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, kao i uvijek do sada na primjeren način, u okviru pozitivnih pravnih propisa i u skladu s osobnom znanstveno-nastavnom profilacijom. Ta suradnja puno je važnija za mnogobrojne studente Filozofskog fakulteta od bilo kakve moje osobne koristi i neće je omesti neistiniti navodi anonimnih autora.

Da nije bilo Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ne bi bilo niti studija Pedagogije na Sveučilištu u Zadru. Stoga, mi u Zadru osjećamo moralnu obavezu pomoći Filozofskom fakultetu u situaciji kada je uslijed neodgovornosti prethodnika ostao bez dovoljno kadrova u području pedagogije. Dakle, kao što se lako da zaključiti iz svega rečenog, novac nije motiv mog angažmana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Entuzijazam ne umire kod ljudi kojima je profesija cilj njihovog rada i života, već kod onih kojima je postala sredstvo do novca, časti i položaja.

prof. dr. sc. Igor Radeka,

predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Zadar, na Svjetski dan učitelja,  5. listopada 2020.


Ključne riječi:

Ante Čović, demanti, filozofski, Igor Radeka

Vezane vijesti

Prednosti članstva