Slučaj akademkinje Žic Fuchs novi je primjer obračuna Uprave Sveučilišta u Zagrebu s kritičarima

Dok se akademkinji onemogućava nastavak radnog odnosa temeljem anonimne prijave koju je prethodno odbacio za to nadležan matični odbor, u isto vrijeme se ignorira problem radnog odnosa prorektora Čovića koji je nezakonito produžen nakon 70. godine života

22. listopada 2021.

O kontroverznoj odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu o smjenjivanju ugledne akademkinje prof. dr. sc. Milene Žic Fuchs iz Sveučilišnog savjeta na konferenciji za medije govorili su Vesnica Garašić, predsjednica Velikog vijeća Sindikata te ujedno i članica Senata Sveučilišta u Zagrebu, Predrag Marković, zamjenik predsjednice Regionalnog vijeća Zagreb i Ana Petošić, pravnica Sindikata.

Snimku konferencije pogledajte u nastavku:

Više informacija dostupno je i u tekstu HINA-e:

(HINA) Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je u petak odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu o razrješenju iz članstva u Sveučilišnom savjetu i neproduživanju radnog odnosa akademkiji Mileni Žic Fuchs kaznom za javno iznesenu kritiku o radu Uprave Sveučilišta.

Odluka je donesena u utorak na prijedlog prorektora Ante Čovića, a prema obrazloženju Senata donesena je zbog neprihvatljivih i neutemeljenih napada na tijela i dužnosnike Sveučilišta, neakademskoga komuniciranja i narušavanja institucionalnoga reda.

Ovako je prorektor Čović okarakterizirao postupanje akademkinje Žic Fuchs, koja se pisanim putem obratila članovima Senata, predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade, rekla na konferenciji za novinare pravnica Sindikata Ana Petošić.

Naime, akademkinja Žic Fuchs, napomenula je Petošić, tim se institucijama obratila zbog toga što joj je u Sveučilištu u Zagrebu u rujnu ove godine, temeljem prijave fantomske osobe ili organizacije Aktiv odgovornih članova Filozofskog fakulteta, Povjerenstvo Senata zaustavilo postupak utvrđivanja ispunjenosti kriterija za ostatak u radnom odnosu nakon 65. godine života.

Dodala je da joj je svojevoljnim postupanjem Povjerenstva na čelu s Mirjanom Matijević-Sokol i koordinatorom Čovićem temeljem anonimne prijave uskraćeno pravo da se u zakonitom postupku donese odluka o ispunjenosti uvjeta za nastavak radnoga odnosa.

Na razini svih za to nadležnih tijela donesene su odluke o potrebi nastavka rada akademkinje, istaknula je Petošić, dodavši da je Povjerenstvo Senata, umjesto da donese prethodno pozitivno ili negativno mišljenje te ga proslijedi Senatu, izbjeglo donošenje bilo kakve odluke.

Time je, naglasila je, Povjerenstvo izravno onemogućilo donošenje konačne odluke o produljenju radnoga odnosa akademkinji Žic Fuchs u potrebnom roku, a radilo se o posljednjoj sjednici Senata u prošloj akademskoj godini na kojoj je bilo moguće donijeti odluku.

Petošić smatra da je time, nakon iscrpnoga postupka provedenoga pred različitim tijelima, akademkinja Žic Fuchs izgubila svoje pravo na temelju jedne anonimne prijave.

Ocijenila je i da je Povjerenstvo Senata djelovalo suprotno zakonu jer je utvrđivanje znanstvenih kriterija izvrsnosti u nadležnosti matičnog odbora, koji je anonimnu predstavku smatrao irelevantnom.

Zamjenik predsjednice Regionalnog vijeća Zagreb Predrag Marković naglasio je da je na jednoj strani bilo nadležno stručno i znanstveno tijelo – matični odbor koji je predstavku gotovo ignorirao, a na drugoj nenadležno tijelo Sveučilišta za utvrđivanje znanstvene izvrsnosti, koje je cijeli postupak odlučilo nezakonito prekinuti radi anonimne prijave.

Ocijenio je da se Povjerenstvo u slučaju akademkinje Žic Fuchs nije vodilo akademski, racionalnim i znanstvenim kriterijima nego upravo suprotno i postupilo na štetu akademkinje Žic Fuchs.

Marković smatra da je riječ o namjernom zaustavljanju provedbe zakonske procedure kao i u slučaju razrješenja akademkinje Žic Fuchs iz nadzornoga tijela Sveučilišta.

Ovo nije ništa drugo nego kazna za javno upućenu kritiku o načinu rada i funkcioniranju Uprave Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je i podsjetio kako je prorektor Čović nakon navršene 70. godine života nezakonito nastavio radni odnos na Sveučilištu.


Ključne riječi:

Ante Čović, konferencija, Milena Žic Fuchs, obračuni na sveučilištu, Sveučilište u Zagrebu

Vezane vijesti

Prednosti članstva