Sindikat znanosti neće potpisati ovakav sporazum

U ovom obliku, sporazum sindikate potpisnike priječi da štrajkaju zbog smanjenja plaća narednih pet godina, dok su ekonomski kriteriji za povrat koeficijenata dvojbeni, rečeno je na konferenciji za medije Sindikata znanosti.

Vilim Ribić na tiskovnoj je konferenciji objasnio ekonomske i pravne razloge zbog kojih Sindikat znanosti ne može potpisati navedeni sporazum, a vjeruje da ni drugi čelnici sindikata neće potpisati kada postanu svjesni navedenih nedostataka. Naime, sporazum u svom aktualnom obliku obvezuje Vladu RH da u 2013. godini neće dirati razinu plaća i dodatke po osnovi radnog staža, ali takva ograničenja više ne postoje u 2014. i kasnijim godinama. S obzirom da se sindikati potpisom na sporazum odriču prava na štrajk zbog smanjenja plaća dokle god Vlada ne krši sporazum (a eventualnim snižavanjem plaća u 2014. godini ga ne bi kršila), ispada da štrajk po toj osnovi ne bi bio moguć za vrijeme važenja sporazuma, a to je pet godina.

Nadalje, ekonomski uvjeti koje je potrebno ispuniti da bi se pokrenuli pregovori s Vladom oko povrata koeficijenata za izračun plaća na razinu prije umanjenja prilično su nedefinirani i podložni dvojakim interpretacijama, što je okupljenim novinarima objasnio makroekonomist Sindikata znanosti Matija Kroflin.

Ipak, Ribić se nada kako do takvih propusta nije došlo zbog zlih namjera, već zbog teških i napornih uvjeta u kojima su se pregovori odvijali, te da će biti moguće otkloniti navedene probleme prije potpisivanja sporazuma. U slučaju da Vlada uvaži i popravi ove nedostatke, Sindikat znanosti će ispravljeni tekst sporazuma dati na referendum članova koji su jedini kadri o tome odlučivati.

Što se tiče okolnosti u kojima je sporazum parafiran, Ribić je sasvim iskreno priznao kako je sindikalna strana odustala od velike većine zahtjeva s kojima su ušli u pregovore, a koji su prethodno potvrđeni na referendumima sindikalnog članstva. Smatra kako su sindikati popustili jer je prema informacijama s terena postalo izvjesno da štrajk zbog velikih pritisaka sa svih strana ne bi uspio. Ustvrdio je kako je ovo zasigurno poraz sindikata, ali nipošto nije pobjeda Vlade, koja se služila pritiscima, manipulirala činjenicama i iznosila neistine. Pritom je posebno apostrofirao ministra Mrsića i njegovu televizijsku izjavu da sindikati traže 1,7 milijardi kuna, iako je nebrojeno puta rečeno da sindikalna strana traži samo povrat prava, a ne i naknadnu isplatu oduzetog.

Za više informacija poslušajte audio zapis održane konferencije za medije:

5.6.2013. – Konferencija za tisak NSZVO


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, Matija Kroflin, sporazum o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva