Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sindikat će na sve načine spriječiti daljnje zanemarivanje ljudi u sustavu

Proračun se rekordno puni i trenutak je za ozbiljniji rast plaća. U znanosti i visokom obrazovanju one su nekonkurentne plaćama u privredi, a poseban problem je pozicija mladih koji ulaze u sustav

Sindikat znanosti održao je konferenciju za medije o položaju plaća u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Predsjednik Velikog vijeća prof. dr. sc. Predrag Marković i glavni tajnik Matija Kroflin pojasnili su zašto je nužan rast osnovice od 15 posto za sve javne službenike, što je s plaćama profesora i znanstvenika koji su kod zadnjeg povećanja u potpunosti zanemareni te su najavili planove Sindikata za ovu jesen.

Rast osnovice od 15 posto za Vladu je izvediv! Proračun se rekordno puni, a u prvih šest mjeseci država bilježi 1,1 milijardu eura viška. Vrijeme je za povećanje plaća jer nakon izbora, pokazala je praksa, neće biti moguće pregovarati s Vladom. Posebno ističemo 30 posto članova Sindikata koji su zanemareni kod zadnjeg povećanja plaća kroz fiksne dodatke. Asistenti, mladi na ulaznim pozicijama u sustavu, imaju daleko niže plaće nego što bi na usporedivim radnim mjestima ostvarili u privredi. Daljnje zanemarivanje svojih članova Sindikat neće dopustiti!

Posljednje dvije godine Sindikat se zalagao za sustavna, a ne parcijalna rješenja. Kontinuirano smo isticali da plaće trebaju rasti svima. Posebno su važne i dalekosežne promjene u sustavu plaća koje donosi novi Zakon o plaćama i pripadajuće uredbe. Ako pritom sustav znanosti i visokog obrazovanja ponovno bude zanemaren, Sindikat će reagirati na sve raspoložive načine.


Ključne riječi:

konferencija, Matija Kroflin, plaće u znanosti, Predrag Marković, rast osnovice, sindikat znanosti

Vezane vijesti

Prednosti članstva