Protiv pogubne politike borit ćemo se svim sredstvima, sindikalnim i političkim

Matica hrvatskih sindikata proslavila je u petak, 1. ožujka 20. godišnjicu osnivanja velikim skupom u dvorani Lisinski u Zagrebu.

Matica hrvatskih sindikata proslavila je u petak, 1. ožujka 20. godišnjicu osnivanja velikim skupom u dvorani Lisinski u Zagrebu. Šest sindikata osnovalo je Maticu 27. veljače 1993. godine, a ona je danas najjača sindikalna snaga u Hrvatskoj koja okuplja više od 64 000 članova u deset sindikata. Ovom je prilikom svim zaslužnim osobama, a prije svega onima koji su Maticu vodili proteklih dvadeset godina, iskazana zahvalnost i poštovanje za sve dobro što su u sindikalnom pokretu učinili. U njihovo se ime zahvalila bivša predsjednica Matice gđa. Zdenka Gizdić.

Pozornica

Ova je Vlada prekinula socijalni dijalog i izdala sve one koji su vjerovali u Plan 21 – istaknuli su na Saboru čelnici Matice. Vjerujemo da posljednje smanjenje plaća od 3% nije i posljednje smanjenje naših plaća. Naša borba sada postaje i otvoreno politička, a ne zaziremo ni od zahtjeva za prijevremenim izborima.

Nismo na Sabor pozvali premijera, jer je svojim izjavama o izmanipuliranim nastavnicima nakon provedenog referenduma potpuno srušio autoritet demokratskog političara. Pozdravljamo ministra Jovanovića kojeg također nismo pozvali, a nismo ga pozvali zato jer ministar ne smije govoriti neistinu, jer će mu narasti nos. Jer je slagao da se nastavnicima sada povećavaju plaće, rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Vilim Ribić Branimir Mihalinec

Najnovija je neistina kako je Vlada prosvjetarima povećala plaće, a ta se neistina lako može dokazati elementarnom matematikom – rekao je predsjednik NSZSŠH i potpredsjednik Matice Branimir Mihalinec. Najavio je nove prosvjede i štrajkove u travnju i svibnju kada budu isplaćene nove, “povećane” plaće prosvjetarima. “Štrajk će tada značiti nezaključivanje ocjena, neispisivanje svjedodžbi, neupisivanje učenika i neprovođenje državne mature! Jedina prava opcija je borba za naše interese!” Stoga će predsjednici sindikata Matice u slijedećem periodu obići sve krajeve Hrvatske i upoznati članstvo i povjerenike sa proljetnim sindikalnim aktivnostima i njihovim značajem.

Branimir Štrukelj

Sudionicima Sabora obratio se i gost iz Slovenije, predsjednik Sindikata odgoja i obrazovanja, Branimir Štrukelj istaknuvši kako se u čitavoj Europi trenutno vodi borba za očuvanje socijalne države. Sindikati ne smiju dozvoliti da politika bude služavka krupnog kapitala i bogate elite, već da služi interesima svih društvenih slojeva. Pozdravio je i skori dolazak hrvatskih sindikata u tu europsku borbu.

Program Sabora završio je prigodnim zabavnim i umjetničkim programom.

Publika

Dobitnici priznanja


Ključne riječi:

KDVL, Matica hrvatskih sindikata, sabor Matice

Vezane vijesti

Prednosti članstva