Obljetnica smrti socijalnog dijaloga u obrazovanju

Na konferenciji za medije Vertikale sindikata obrazovanja obilježena je godišnjica nepostojeće komunikacije s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Jovanovićem.

Na konferenciji za medije Vertikale sindikata obrazovanja obilježena je godišnjica nepostojeće komunikacije s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Jovanovićem.

Točno prije godinu dana, 13. veljače 2012., održan je posljednji sastanak Vertikale sindikata obrazovanja i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Povodom te obljetnice organizirana je novinarska konferencija na kojoj su sudjelovali predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja u odlasku, Zvonimir Laktašić te predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribić. Na konferenciji se predstavio i novi vršitelj dužnosti predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja Vladimir Milošević.

„Na sastanku prije godinu dana ministar Jovanović je zdušno prihvatio našu inicijativu o socijalnom dijalogu koja mu je bila vrlo prihvatljiva te je ponudio suradnju. Na tom prvom i ministar Jovanović je iznio svoju osobnu viziju i viziju ministra financija, Slavka Linića, o uštedama u obrazovanju (ukidanje ugovora o djelu, smanjivanje prekovremenog rada, ukidanje Uredbe o dodacima od 3, 5, 7 i 9 za učitelje te odricanje od božićnice i regresa). Nakon što to sindikati nisu prihvatili, socijalnog dijaloga više nije bilo“, istaknuo je u svom uvodnom izlaganju Mihalinec.

Mihalinec se osvrnuo i na broj zaposlenih u uredu ministra o kojima se ne mogu pronaći nikakvi javni podaci, a koji prema određenim izvorima imaju veoma malo iskustva u sustavu obrazovanja. Nažalost, oni su jedini pozvani da kao potpuno nespremni kreiraju obrazovnu politiku u Republici Hrvatskoj. Otuda proizlaze problemi s kojima se trenutno suočava hrvatski obrazovni sustav, napominje Mihalinec.

Zvonimir Laktašić u svojem posljednjem javnom obraćanju u svojstvu predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja istaknuo je kako će u svom osmogodišnjem mandatu najviše upamtiti prošlu godinu i to po tome što je prvi puta doživio da je jedan ministar dignuo ruku za smanjenje prava zaposlenima u odgoju i obrazovanju.

Tiskovnu konferenciju u cijelosti možete preslušati ovdje:

Tiskovna konferencija Vertikale – Godišnjica prekida socijalnog dijaloga


Ključne riječi:

socijalni dijalog, vertikala sindikata obrazovanja, Željko Jovanović

Vezane vijesti

Prednosti članstva