Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

MMF se slaže s ublažavanjem fiskalnog pravila

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata na tiskovnoj je konferenciji javnost izvijestio o tijeku i zaključcima razgovora sindikata s izaslanstvom MMF-a o ekonomskom stanju u državi.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na tiskovnoj je konferenciji javnost izvijestio o tijeku i zaključcima razgovora sindikata s izaslanstvom MMF-a o ekonomskom stanju u državi. Najvažnija stvar oko koje se MMF složio sa sindikatima bila je da Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji propisuje potrebu i uvjete smanjenja rashodovne strane općeg proračuna za 1% godišnje, treba ublažiti na 0.5%, jer su posljedice tako oštrog rezanja državne potrošnje štetne po gospodarstvo.

Ovo je i svojevrsno priznanje sindikatima da su bili u pravu kad su ukazivali na pogubnost strogih mjera štednje. Ribić je naglasio i da su sindikati reagirali na tvrdnje izaslanstva MMF-a kako Hrvatska ima previsoku javnu potrošnju, ukazujući na komparativne podatke iz kojih je očito da je hrvatska javna potrošnja jedna od najnižih u Europskoj uniji, a među tranzicijskim zemljama u zlatnoj sredini.

Riječi je bilo i o staroj boljci hrvatskog gospodarstva – nekonkurentnosti, za koju su u MMF-u predlagali već poznata rješenja smanjenja plaća radnika i/ili produljenja radnog tjedna, dakle prilagodbe cijene rada kao glavnog uzroka nekonkurentnosti. Sindikalna je strana, pak, ukazala na potrebu za restrukturiranjem privrede na ponudu inovativnih i tehnološki naprednih proizvoda putem kojih Hrvatska može ravnopravno konkurirati na svjetskom tržištu kvalitetom ponude, a ne niskom cijenom proizvoda.

Branimir Mihalinec iskoristio je priliku da na samom početku podsjeti kako je na današnji datum, 27.2.1993., pred dvadeset godina sporazumom šest sindikata javnih službi osnovana Matica hrvatskih sindikata. Najavio je i svečani sabor Matice koji će se održati u petak 1.3.2013. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Više informacija dostupno je u audio snimci s tiskovne konferencije:

Tiskovna konferencija Matice hrvatskih sindikata – Rezultati sastanaka MMF-a i sindikata


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, mjere štednje, MMF, Zakon o fiskalnoj odgovornosti

Vezane vijesti

Prednosti članstva