Ipak nedovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o referendumu

Građanska inicijativa “Za referendum!” objavila je konačne rezultate prikupljanja potpisa birača u referendumskoj akciji. Prikupljeno je oko 340.000 potpisa po svakom od dva pitanja, što nije dovoljno za raspisivanje referenduma, iako se inicijativa približila potrebnom broju od 381.709 potpisa.

Građanska inicijativa “Za referendum!” objavila je konačne rezultate prikupljanja potpisa birača u referendumskoj akciji. Prikupljeno je oko 340.000 potpisa po svakom od dva pitanja, što nije dovoljno za raspisivanje referenduma, iako se inicijativa približila potrebnom broju od 381.709 potpisa.

Podsjetimo, u građansku inicijativu “Za referendum!” udružilo se 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva te zajednički pokrenulo prikupljanje potpisa birača za raspisivanje referenduma za izmjenu Ustava na način da će Hrvatski sabor raspisati referendum ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj te za izmjenu Zakona o referendumu na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje. Akcija prikupljanja potpisa trajala je od 30. svibnja do 13. lipnja 2015. godine te se nakon prikupljanja potpisanih lista diljem Hrvatske i njihove obrade došlo do konačnih rezultata.

Nakon objave rezultata, koordinator Inicijative Željko Stipić dodao je kako je ipak prikupljeno oko 90% potrebnih potpisa što je visok postotak obzirom na organizacijsku specifičnost akcije prikupljanja potpisa na dvije različite liste. Nakon četiri referendumske akcije u kojima je sudjelovao Stipić, od kojih su prve tri polučile uspjeh, u ovoj posljednjoj, izjavio je, postavile su se nesavladive prepreke; nije bilo podrške niti političke opozicije niti pozicije, a rezultat toga je bila nevidljivost u javnosti. Podršku ovoga puta nisu pružili niti trgovački lanci koji nisu dozvolili prikupljanje potpisa ispred svojih centara. Građanima je bilo jako teško prepoznati ovakva apstraktna pitanja koja nisu bila obojena ni svjetonazorski ni ideološki ni emotivno stoga se nisu poistovjetili sa akcijom, naglasio je Stipić. Zahvalio se građanima koji su dali podršku te svim volonterima i aktivistima, a posebno je izdvojio povjerenike i volontere iz Splita, Daruvara i Slavonskog Broda koji su svojim entuzijazmom uspjeli motivirati preko 20% tamošnjih građana na potpisivanje referendumskih listi.

Koordinatorica inicijative Mirela Bojić rekla je kako je ova referendumska akcija ipak polučila djelomičan uspjeh, budući da je prijedlog zakona u saborskoj proceduri nedavno izmijenjen na način da ipak dopušta prikupljanje potpisa na javnim mjestima. Naglasila je kako je priprema terena za prikupljanje potpisa izuzetno složen i zahtjevan posao te je rok od 15 dana za 10% potpisa birača prekratak. Otegotne okolnosti su i to što se svi krucijalni zakoni donose pred ljeto kada je najmanji interes i reakcija građana, a tako je bilo i sa prijedlogom zakona o referendumu koji je krenuo u žurnu proceduru donošenja krajem proljeća. Stoga je bilo jako malo vremena za pripremu akcije kojom bi se taj zakon spriječio, rekla je Bojić. Zaključila je kako je pitanje neposredne demokracije koja se ovom akcijom pokušala sačuvati izuzetno važno za sve građane i njihovu budućnost te je apelirala na sve, bili oni članovi sindikata i udruga ili ne, da ne stanu s krajem ove akcije. Najavila je kako će ova inicijativa i dalje razvijati svijest građana o referendumu i poticati ih da se maksimalno aktiviraju u političkom životu. Za kraj je zahvalila svim onima koji su prepoznali važnost ove inicijative, a posebnu zahvalu uputila je svim volonterima.

Poslušajte audio zapis konferencije za medije:

16.7.2015. – Konferencija za medije inicijative Za referendum!


Ključne riječi:

konačni rezultati, Mirela Bojić, referendum o referendumu, Za referendum!, Željko Stipić

Vezane vijesti

Prednosti članstva