Pomoć asistentima i novacima

Unatoč najavljenom „bankrotu Sindikata“ obavještavamo sve asistente i novake koji zbog fiskalnih ograničenja u sustavu znanosti i visokog obrazovanja ostaju bez posla u ovoj godini da im je njihov Sindikat u toj teškoj situaciji odlučio omogućiti financijsku pomoć

Unatoč najavljenom „bankrotu Sindikata“ obavještavamo sve asistente i novake koji zbog fiskalnih ograničenja u sustavu znanosti i visokog obrazovanja ostaju bez posla u ovoj godini da im je njihov Sindikat u toj teškoj situaciji odlučio omogućiti financijsku pomoć. Pravo na financijsku pomoć mogu iskoristiti asistenti i novaci kojima u ovoj godini ističe ugovor o radu, a nemaju mogućnost nastavka radnog odnosa. Za ostvarivanje prava na pomoć potrebno je ispuniti sljedeće uvjete: prijava na Zavod za zapošljavanje po završetku radnog odnosa, članstvo u Sindikatu za vrijeme trajanja radnog odnosa te ostanak u članstvu Sindikata po završetku radnog odnosa uz plaćanje članarine u visini od 1% naknade na Zavodu za zapošljavanje.

Asistentima i novacima koji ispunjavaju gore navedene uvjete bi se, nakon što isteknu prva tri mjeseca korištenja naknade na Zavodu za zapošljavanje, u naredna tri mjeseca isplatila financijska pomoć od cca 1.900 kn mjesečno, tj. u visini razlike između prvobitne (3.800 kn) i kasnije (1.900 kn) naknade HZZ-a. Iznimno, osobe koje su u trenutku gubitka radnog mjesta bile članovi Sindikata najmanje tri mjeseca do godinu dana imaju pravo na pola vrijednosti iznosa pomoći (cca 950 kn), dok osobe koje su postale članovi Sindikata najkasnije u roku od šest mjeseci od sklapanja prvog ugovora o radu i ostale u članstvu cijelo vrijeme trajanja ugovora imaju pravo na dvostruki iznos naknade (cca 3.800 kn). Odluka o financijskoj pomoći odnosi se samo na ovu kalendarsku godinu odnosno na asistente i novake kojima u ovoj godini ističe ugovor o radu. Oni asistenti i novaci koji su posao izgubili zbog neizvršenja svojih obaveza nemaju pravo na ovu pomoć. U sljedećoj godini odluku o pomoći Sindikat će donijeti ovisno o financijskim mogućnostima u toj godini.

Na ovakav potez Sindikat se odlučio imajući u vidu da asistenti i novaci čine najugroženiju skupinu zaposlenika u sustavu te da im je zbog toga nužna pomoć i potpora. Naime, prema zadnjim procjenama u ovoj i iduće dvije godine za ukupno 468 novaka ističu ugovori o radu. Posljedica je to ekonomske krize, zaoštrenih interesnih sukoba u društvu koji se manifestiraju u smanjivanju proračunske potrošnje i borbe za povećanje profita poslovnog svijeta na teret obrazovanja, zdravstva, znanosti i socijalne brige o starima i nemoćnima.

Zagreb, 10. srpnja 2012. godine

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja


Ključne riječi:

asistenti, financijska pomoć, pravna pomoć asistentima i novacima, znanstveni novaci

Vezane vijesti

Prednosti članstva