HR Poligraf, 6.4.2018. – O kurikularnoj reformi

Na pitanja o aktualnim zbivanjima oko kurikularne reforme u “Poligrafu” Hrvatskog radija odgovarali su bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs, član saborskog Odbora za obrazovanje Branimir Bunjac iz Živoga zida i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

9. travnja 2018.

Tekst u cijelosti prenosimo s web stranica HRT-a:

Tko će voditi Ekspertnu radnu skupinu za provedbu reforme obrazovanja? Hoće li u slučaju imenovanja Matka Glunčića ministrica Blaženka Divjak podnijeti ostavku? Je li ugrožena vladajuća koalicija? Što će se događati u 70 škola u kojima počinje eksperimentalna reforma školstva – neka su od pitanja na koja su u “Poligrafu” Hrvatskog radija odgovarali bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs, član saborskog Odbora za obrazovanje Branimir Bunjac iz Živoga zida i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Fuchs je kazao da ne zna tko će biti novi šef Ekspertne radne skupine (ERS), ali da je danas nastavak razgovora oko ERS-a te da će se vidjeti ishod.

Na pitanje urednika i voditelja Mislava Togonala očekuje li postizanje dogovora premijera Andreja Plenkovića i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka, Fuchs je kazao kako vjeruje u pozitivan ishod te da koalicija neće puknuti. Mislim da nećemo ići na treće izbore u relativno kratkom vremenu. Pošto se čelnici stranaka sastaju to je normalno u koalicijskim vladama prije postizanja odluke o određenim pitanjima koja su prijeporna i gdje se mora postići konsenzus, kazao je Fuchs.

Matko Glunčić je na temelju provedenoga postupka za čelnika ERS-a dobio najveći broj bodova. Pojavilo se pitanje da ministrica Divjak ne želi njega na čelu tog povjerenstva. To je nezgodna situacija. Činjenica jeste da je Glunčić dobio najviše bodova. Kako izaći iz te situacije, očito će rješavati dvojica predsjednika stranaka. Hoće li Divjak dati ostavku ako Glunčić postane čelnik ERS-a to je njezina odluka ili će ipak prihvatiti neku drugu odluku – to ćemo tek vidjeti. Ali ja osobno ne vjerujem da će biti problema u funkcioniranju koalicije, dodaje Fuchs.

Premijer nije nazvao Glunčića kako bi ga zamolio da povuče svoju kandidaturu. HDZ se ponaša sukladno provedenoj porceduri. Imamo kandidata koji ima najviše bodova, pa ćemo sada vidjeti što će biti dalje. Hoće li Glunčić povući svoju kandidaturu – to je njegova odluka. Plenković ga nije nagovarao niti da se kandidira, a nije niti da povuče kandidaturu, istaknuo je Radovan Fuchs.

Za kurikularnu reformu loše bi bilo da se Vlada sada raspadne, ali za nacionalne interese države dobro bi bilo da se provedu novi izbori zbog niza odluka koje je vojno veteranski lobi nametnuo Hrvatskoj. Jasno se pokazuje da ova Vlada nema temelje u narodnoj većini. Za nacionalne interese, s obzirom na stanje iseljavanja, katastrofalnog ekonomskog okruženja, besperspektivnosti  – bilo bi dobro da se održe novi izbori, izjavio je Ribić.

Nekako mi se čini da svi jako vole održati postojeću vlast. Iz tog rakursa pretpostavljam da će se nekakv dogovor postići, dodaje.

Kada se govori o tome da je Glunčić dobio najviše bodova, onda moram reći da je to politički proces, a ne sportsko natjecanje na kojemu se gleda tko ima koliko bodova. Ne može imati na čelu te skupine ljude koji se tim ciljevima protive. Čitao sam neke izjave gospodina Glunčića i shvatio da on uopće ne razumije što je svrha tog radikalnog zahvata u smislu promjene.

Djeca trebaju naučiti više rješavati probleme, a manje memorirati. Djeca trebaju biti rasterećena da bi se mogla s tim znanjima koja memoriraju pripremiti za životnu utakmicu. To je poanta reforme. Nije poanta da li će biti nekih sadržaja više ili manje. Ovdje se ne radi o sadržaju, već metodi. To moramo imati u fokusu. Ne može čovjek koji to ne razumije biti na čelu ekspertne radne skupine. Tu je ministrica sto posto u pravu, kazao je među ostalim Ribić.

Osvrćući se na natječaj za čelno mjesto ERS-a Bunjac je eksplicitno kazao: po ne znam koji puta vidimo da su natječaji u RH obična farsa. Ako je natječaj, onda je natječaj. Tko ima najjače referense i bodove, mora biti izabran. Ako natječaj nije potreban, onda neka sjednu Plenković i Vrdoljak i neka dogovore tko će to biti. Ako se politički dogovor primjenjuje i u sferi obrazovanja onda je jasno da od tog obrazovanja mi ne možemo očekivati nikakve veće iskorake niti posebne velike reforme. Ne vjerujem ni HDZ-u, a ni HNS-u.

Najtragičnije je da se 20 godina smanjuje postotak odvajanja za obrazovanje, istaknuo je Bunjac.

Video snimku emisije možete pogledati ovdje.


Ključne riječi:

Branimir Bunjac, kurikularna reforma, poligraf, Radovan Fuchs

Vezane vijesti

Prednosti članstva