Sindikati javnih službi: “Zahtijevamo pregovore o osnovici ili najavljujemo štrajk”

Čelnici sindikata javnih službi – potpisnika Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama održali su konferenciju za novinare na kojoj su obrazložili razloge zahtjeva, upućenog prema Vladi, za žurnim sazivanjem sastanka pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi te početkom pregovora za osnovicu za plaće u javnim službama.

Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, naglasila je kako je Vlada prije donošenja smjernica fiskalne politike za iduću godinu trebala započeti pregovore o visini osnovice plaća. Sindikati su na tome inzistirali, no to se nije dogodilo, rekla je. Vlada RH zanemarila je vrlo ozbiljnu činjenicu da su javne službe u Hrvatskoj u vrlo lošem stanju te da je stanje alarmantno. U prilog tome, istaknula je Dimić, govore podatci o kroničnom nedostatku medicinskih sestara, liječnika, nastavnika, odgajatelja, znanstvenika, itd.  Sustavnom politikom koja na omalovažavajući način pristupa zaposlenicima javnih službi, Vlada RH prevarila je 250.000 zaposlenika u javnim službama, čime su i ostali građani Republike Hrvatske dovedeni u realnu opasnost da neće moći kvalitetno koristiti usluge javnih službi kao javnog servisa građana, jer ih neće imati tko liječiti, odgajati niti obrazovati. Stoga pozivamo Vladu RH da hitno pozove pregovarački odbor za stol i da iznađe rješenje za popravljanje materijalnog statusa zaposlenih u javnim službama, rekla je Dimić.

Matija Kroflin, makroekonomist Sindikata znanosti naglasio je kako plaće u javnim službama zaostaju već punih osam godina za plaćama u privredi, a da bi se izjednačile na pretkriznu razinu iz 2008.godine, osnovica plaće u javnim službama morala bi porasti za 18,9 posto. Upravo ove dvije činjenice govore o opravdanosti zahtjeva sindikata javnih službi da zahtijevaju pregovore, ističe Kroflin. U svim dokumentima Vlade RH povećanje osnovice se nigdje ne spominje, kako u proračunskim projekcijama za 2018. godinu tako ni u proračunskim projekcijama za 2019. i 2020. godinu, kao niti u Nacionalnom programu konvergencije i Nacionalnom programu reformi. Isto tako, ni Smjernice ekonomske i fiskalne politike Vlade RH za iduće tri godine također ne predviđaju povećanje osnovice, ističe Kroflin. Smatra kako je s obzirom na to da je prošle godine državni proračun bio u suficitu, te da smo imali rast, iako skroman, ali postojan, logično očekivati od sindikata javnih službi da se izbore za poboljšanje položaja zaposlenika u javnim službama.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske istaknuo je kako je Vlada RH ponovno izigrala sve zaposlenike u javnim službama, koji su očekivali da Vlada RH drži do svoga potpisa i ispunjava ono što je ugovorila. Pregovori o osnovici trebali su početi u svibnju. Pretpostavljajući što će se događati, sindikati su u svibnju održali regionalne sastanke s preko 800 sindikalnih povjerenika koji su izrazili izrazito visok stupanj pripravnosti za sindikalne akcije u svrhu borbe za veću osnovicu, za veće plaće u javnim službama. „Poručujemo Vladi da pregovori moraju početi idući tjedan i ukoliko se to ne dogodi, sindikati javnih službi spremni su sukladno obilasku terena najaviti štrajk za početak i otvaranje pregovora. Očekujemo spremnost Vlade RH da ovaj problem riješi jer to nije samo problem sindikata i javnih službi, nego problem svih građana RH koji trpe zbog takve neodgovorne Vlade”, za kraj će Mihalinec.


Ključne riječi:

najava štrajka | osnovica za plaće | pregovori o plaćama | sindikati javnih službi | Vlada RHBack to Top