Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Financijska pomoć asistentima i novacima u 2013. godini

Asistenti i znanstveni novaci trenutno čine najugroženiju skupinu zaposlenika u sustavu znanosti te im je zbog toga nužna pomoć i potpora.

Sindikat znanosti odlučio je omogućiti financijsku pomoć asistentima i znanstvenim novacima koji zbog fiskalnih ograničenja u sustavu znanosti i visokog obrazovanja ostaju bez posla u 2013. godini. Asistenti i znanstveni novaci trenutno čine najugroženiju skupinu zaposlenika u sustavu znanosti te im je zbog toga nužna pomoć i potpora.

Pravo na financijsku pomoć imaju asistenti i znanstveni novaci kojima u 2013. godini ističe ugovor o radu, a ustanova s kojom su dosad imali sklopljen ugovor neće im biti u mogućnosti ponuditi sklapanje novog ugovora iako ispunjavaju uvjete za daljnje napredovanje.

Za ostvarivanje prava na pomoć potrebno je ispuniti sljedeće uvjete, odnosno dostaviti odgovarajuću dokumentaciju:

  • članstvo u Sindikatu za vrijeme trajanja radnog odnosa te po njegovom završetku (uz plaćanje sindikalne članarine u iznosu 1% od isplaćene naknade Zavoda za zapošljavanje),
  • potvrdu o prijavi na Zavod za zapošljavanje po završetku radnog odnosa (istu je potrebno dostavljati Sindikatu znanosti za svaki mjesec primanja financijske pomoći)
  • potvrdu ustanove iz koje je vidljivo stjecanje zvanja doktor znanosti i
  • izjavu o razlozima prestanka ugovora o radu
  • ugovor o radu koji je istekao

Odluka o financijskoj pomoći odnosi se samo na 2013. godinu, odnosno na asistente i znanstvene novake kojima je u 2013. godini istekao ugovor o radu. Oni asistenti i znanstveni novaci koji su posao izgubili jer nisu ispunili uvjete za daljnje napredovanje nemaju pravo na ovu pomoć.

Financijska pomoć će se isplaćivati tijekom drugog tromjesečja korištenja naknade sa Zavoda i iznosit će:

  • 950,00 kn mjesečno: asistentima i znanstvenim novacima koji su prije prestanka radnog odnosa bili članovi Sindikata znanosti najmanje tri mjeseca do godine dana,
  • 1.900,00 kn mjesečno: asistentima i znanstvenim novacima koji su prije prestanka radnog odnosa bili članovi Sindikata znanosti najmanje godinu dana i
  • 3.800,00 kn mjesečno: asistentima i znanstvenim novacima koji su prije prestanka radnog odnosa bili članovi Sindikata znanosti za sve vrijeme trajanja ugovora o radu.

Podnošenje zahtjeva za isplatu financijske pomoći

Pravo na isplatu financijske pomoći ostvaruje se podnošenjem zahtjeva Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja, putem Obrasca zahtjeva za isplatu financijske pomoći, kojeg možete dostaviti na adresu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Ilica 51/I, 10 000 Zagreb. Rješenje o pravu na financijsku pomoć se donosi u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva sa kompletnom dokumentacijom.

Podnositelj zahtjeva ima pravo prigovora na navedeno Rješenje Upravnom vijeću u roku 15 dana od dana zaprimanja istog.

U Zagrebu, 17. srpnja 2013. godine.

odluka_o_isplati_financijske_pomoci_asistentima_i_znanstvenim_novacima

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja


Ključne riječi:

asistenti, financijska pomoć, odluka o isplati financijske pomoći, pravna pomoć asistentima i novacima, znanstveni novaci

Vezane vijesti

Prednosti članstva